Sud BiH – Naredne sedmice presude za zločine u Mostaru i Prijedoru

Sud BiH će naredne sedmice izreći presudu Miletu Puljiću za zločine počinjene na području Mostara, te Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću za zločin protiv čovječnosti počinjen u Prijedoru.

Izricanje presude Radakoviću i Pejiću zakazano je za utorak, 15. maj.

Radaković, bivši pripadnik rezervnog sastava policije, i Pejić, koji je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji, optuženi su da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Narednog dana, u srijedu, 16. maja, Sud BiH će izreći presudu i Miletu Puljiću, optuženom da je kao komandant Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Suđenje Mići Jurišiću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora počet će u četvrtak, 17. maja.

Za ponedjeljak, 14. maj, zakazano je ročište u predmetu Zulfikar Ališpago, koji je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno s još petoricom pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je razdvojen u martu 2014. godine.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Memić, Hodžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zbog ubistva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović bivši pripadnik odreda “Neretvica”, oslobođeni su optužbi.

Za srijedu planirano je izlaganje završnih riječi Tužilaštva na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), optuženim za ubistva civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u Zvorniku, Srebrenici, Bileći, Orašju, te drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN BiH.

Pročitajte...