Susreti pozorišta BiH u Brčkom: Gran pri predstavi “Kiklop” zagrebačke “Gavele”

– Susreti pozorišta BiH u Brčkom, 36. po redu, počeli su 21. novembra, od kada je u Domu kulture igrano osam predstava iz zemalja južnoslavenskog govornog područja: BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore

BRČKO (AA) – Gran pri (Grand Prix) Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodijeljena je predstavi “Kiklop” u produkciji Gradskog dramskog kazališta “Gavela” iz Zagreba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je odluka Stručnog žirija koga čine glumac Joško Ševo, profesor Radovan Knežević i dramski pisac Almir Imširević.

Prema njihovoj odluci, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Jovani Gavrilović za ulogu Petrija gradska u predstavi “Petrijin venac” u produkciji “Ateljea 212” Beograd.

Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Igoru Đorđeviću za ulogu Profesora u predstavi “Kozocid” u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, Stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Elmu Juković za ulogu Doli Bel (Dolly Bell) u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolja u istoj predstavi.

Nagrada za muziku dodijeljena je Kaći Hadžifejzović za predstavu “Majka ili sve lutke idu u raj” u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo, a Vesna Teodosić je nagrađena za kostim za predstavu “Pijana noć 1918.” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla. Nagrada za scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Tatjani Šojić za više uloga u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u toj predstavi.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kokan Mladenović za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel”, a nagrada za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca, Statua Zlatno pero, dodijeljena je Dariju Bevandi za predstavu “Pink Moon” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju predstavu “Zlatna statua Vijećnice i grada Brčkog“ dodijeljena je predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”.

– Žiri publike:Najbolja predstava u cjelini “Pijana noć 1918.”-

Prema odluci Žirija publike 36. Pozorišnih susreta u Brčkom, koju je objavila umjetnički direktor ovog festivala Rubina Sarajlić, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Pijana noć 1918.”, autora Miroslava Krleže, Ive i Tene Štivičić, i reditelja Gradimira Gojera.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Belmi Lizde – Kurt za ulogu Anice u predstavi “Majka ili sve lutke idu u raj”, autora Nedžme Čizmo.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Davor Golubović za ulogu Dine Zolja u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”.

– Raznovrsnost predstava, veliki interes medija i publike-

“Imali smo jednu raznovrsnost predstava. Drago mi je da smo bili u problemu kome dat’ nagrade, jer je bilo uistinu izvrsnih ostvarenja kako glumačkih, tako i predstava u cjelini. Naše odluke su jednoglasne”, naglasio je Ševo na današnjoj konferenciji za medije u fojaeu brčanskog Doma kulture.

On je istakao veliki interes medija i publike za ovaj festival, da je sala bila svaku večer puna, dodavši da je to najveći vjetar u leđa ljudima koji ga vode i koji su ga doveli na značajan i veliki nivo.

“Puna sala je, čini mi se, najbolji i jedini pokazatelj da ima razloga baviti se teatrom”, zaključio je Imširević, pohvalivši organizaciju festivala.

Susreti pozorišta BiH u Brčkom, 36. po redu, počeli su 21. novembra, od kada je u Domu kulture igrano osam predstava iz zemalja južnoslavenskog govornog područja: BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Večeras će, u čast pobjednika, biti izvedena predstava “Cabaret preko veze” Satiričkog kazališta Kerempuh u koprodukciji s kazalištem Moruzgva. Tekst i režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Pročitajte...