Sutra sjednica VSTV-a, u fokusu izmjene Zakona o VSTV-u BiH

Redovna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazana je za 23. i 24. maja na kojoj bi, među ostalim, trebao biti usvojen Akcijski plan VSTV-a BiH za borbu protiv korupcije za razdoblje 2018-2019. godina.

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTV-a BiH bi se trebali očitovati o Prijedlogu za reviziju Akcijskog plana za provedbu Strateškog plana za reformu sektora pravde u BiH.

U fokusu prvog dana zasjedanja je Zakon o VSTV-u BiH, čije su izmjene razmatrane na prošloj sjednici 11. maja, s osvrtom na provođenje disciplinskih postupaka, uključujući pitanja u vezi vođenja, hitnosti i dužine, te zastare tih postupaka, a u kontekstu s preporukama (Peer Review-a) Evropske komisije.

Također, bilo je riječi i o resursima Ureda disciplinskog tužitelja – UDT-a koji djeluje pri VSTV-u, kao i nadležnostima VSTV-a u pogledu izbora i sastava Prve i Drugostepene disciplinske komisije ovog regulatornog tijela, te transparentnosti i objektivnosti disciplinskih postupaka uopće.

U nastavku rasprave u vezi sa Zakonom o VSTV-u BiH bit će detaljnije elaborirano pitanje imenovanja nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja), a u korelaciji s novousvojenim Poslovnikom VSTV-a BiH, koji je također usklađen s preporukama Evropske komisije, saznaje Fena u toj instituciji.

Za drugi dan zasjedanja VSTV-a, 24. maj, planirani su prezentacija i razmatranje godišnjih izvještaja o radu za 2017. godinu – Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, kao i Federalnog tužiteljstva, Republičkog tužiteljstva RS i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Istovremeno, planirano je i imenovanje određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte...