Sve češća pojava dubokih kratera zabrinula stanovnike u blizini turske Konye

– Posljednji krater nastao je u neposrednoj blizini porodične kuće Erola Yardimcija koji je za AA kazao da je na tom mjesto postojalo blago udubljenje, ali da je 23. septembra ujutro zatekao duboki krater kakvih u toj regiji ima blizu stotinu

KONYA (AA) – MELIKE KINACI – Mještani distrikta Karapinar u turskoj provinciji Konya zabrinuti su zbog sve češće pojave jama koje se jednostavno pojavljuju na površini tla i koje sve više prijete naseljenim mjestima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području Karapinara postoji blizu 100 kratera različitih promjera, a od početka ove godine je registrirano devet novih. Tektonskom erozijom krečnjaka stvaraju se duboke podzemne jame, koje zatim iznenada progutaju tlo i pretvore se u kratere najčešće ispunjene vodom.

Profesor geologije sa Univerziteta Selcuk Fetullah Arik za AA je kazao da je posljednji krater nastao krajem prošlog mjeseca i da se nameće neophodnost preventivnog djelovanja.

“Geolozi su još prije tri godine primijetili udubljenje od pola metra, ali onda je nakon tri godine došlo do iznenadnog propadanja tla. Vidimo da je to sve češća pojava u ovoj regiji i da postaje sve veća opasnost, jer se krateri pojavljuju u neposrednoj blizini naseljenih mjesta“, kazao je Arik.

Ističući da je nemoguće uticati na tektonske poremećaje i aktivnosti, Arik je kazao da se ipak može učiniti mnogo kako bi se smanjio rizik da sa lica zemlje počnu nestajati kuće i objekti.

“Potrebno je prvo utvrditi razlog nastanka tih kratera i na bazi toga napraviti istraživanje koje će otkriti najrizičnija polja. Javnost je zabrinuta već desetak godina je godišnje imamo između pet i deset novih jama. Eroziju krečnjaka najčešće uzrokuje sezonska suša, ali i nekontrolirano crpljenje podzemnih voda. Prvi korak mora biti stavljanje pod kontrolu više od 100.000 ilegalno otvorenih bunara i izvora vode u toj regiji“, kazao je Arik.

Posljednji krater nastao je u neposrednoj blizini porodične kuće Erola YArdimcija koji je za AA kazao da je na tom mjesto postojalo blago udubljenje, ali da je 23. septembra ujutro zatekao duboki krater.

“Mi smo prijavili slučaj nadležnim službama i neki ljudi su već dolazili i započeli istraživanje. Bojimo se, jer nikada ne znamo gdje će se pojaviti nova rupa. Zemlja se jednostavno otvori i proguta sve što se nađe na tom mjestu. Tako bi se moglo desiti i sa našom kućom“, kazao je Yardimci.

 

Pročitajte...