Sve manje roditelja u RS-u vakciniše djecu, posljedice mogu biti kobne

Iz godine u godinu sve manje roditelja u Republici Srpskoj pristaje da vakciniše svoju djecu protiv morbila, rubeole i zaušnjaka MMR/MRP vakcinom – potvrđeno je Feni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Navode  da je prošle godine od ukupnog broja djece koja su trebala primiti prvu dozu vakcine protiv ovih bolesti, vakcinisano tek njih 74 posto.

U 2015. obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka iznosio je 83 posto, a godinu prije 88 posto.

Specijalista epidemiolog dr. Jela Aćimović tvrdi da je ovakvo stanje posljedica sve učestalijih antivakcionih kampanja koje roditelje čine nesigurnim, ali i činjenice da se oni o značaju vakcinacije uglavnom informiraju na internetu.

– Od ukupnog broja djece koja su u RS-u trebala primiti prvu dozu MRP vakcine u toku 2016. godine, samo 74 posto tu vakcinu je stvarno i primilo. Također, vrlo značajno je da pojedine regije imaju obuhvat oko 50 posto – grad Banja Luka 51, Bijeljina 58, Istočno Sarajevo 44 posto – istakla je Aćimović.

Kazala je da bolesnik od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 do 95 posto.

– Obuhvat od 74 posto, kao i postojanje regija s još nižim obuhvatom, znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole i/ili parotitisa – naglasila je ona.

U toku 2016. godine, u RS-u je prijavljeno 15 pojedinačnih slučajeva morbila. Kod šest pacijenata je urađena laboratorijska analiza, od kojih je samo kod jednog potvrđena infekcija virusom morbila.

Morbili, rubeola i zaušnjaci su bolesti koje izazivaju virusi, te protiv njih nema efikasnog lijeka, a u određenom broju slučajeva mogu izazvati vrlo teške posljedice kod oboljelih.

Aćimović naglašava da male boginje mogu dovesti do upala pluća, upale mozga, sljepila, ili čak do smrtnog ishoda.

– Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluhoće, upale testisa. Rubeola takođe može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe – upozorava Aćimović.

Veoma je važno, potcrtala je, da i roditelji i pedijatri shvate ozbiljnost situacije, te da se sva nevakcinisana djeca što prije vakcinišu MRP vakcinom, kako bo spriječili nastanak epidemija ovih bolesti.

Iz Zavoda naglašavaju da je u Republici Srpskoj, za svu djecu obavezna vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, hemofilus influence tip B, morbila (male boginje), rubeole i parotitisa (zaušnjaci), što je definirano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske definira obavezne mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u Republici Srpskoj, u koje spada i vakcinacija, kao i kaznene odredbe u slučaju neprovođenja propisanih mjera.

Potrebno je provoditi stalnu edukaciju u cilju unapređenja znanja svih aktera koji učestvuju u sistemu imunizacije – donosioci odluka, zdravstveni radnici, roditelji, djeca, mediji, odnosno čitava društvena zajednica, i tu mora postojati stalna komunikacija.

Pročitajte...