Svečanim defileom obilježen dan vozača i automehaničara

Svečanim defileom kroz Tuzlu obilježen je 15. januar, Dan vozača i automehaničara. Iako su, kako kažu vremena sve teža, vozači i automehaničari danas su bili u dobrom raspoloženju i ukazali na prednosti i mane svog zanimanja, teškoće sa kojima se sučavaju tokom pandemije. Sa svečanog defilea ipak je upućena optimistična poruka da nikada ne treba odustajati od posla koji nas čini sretnim. Više od šest decenija 15. januar se obilježava kao Dan vozača i automehaničara. I ove godine više od sedamdeset vozača danas je krenulo iz Autobaze kod Siporeksa, preko Miladija, Južnom i Sjevernom magistralom. Kako je to i uobičajeno tradicionalno su se oglasili zvucima sirena. Organizator defilea je Udruženje vozača i automehaničara Tuzlanskog kantona.

“Svake godine nas je sve više i više. Drago nam je i evo ja jutros kad sam ustao nekako sam radosniji i veseliji”, kazao je Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara  TK.

Vremena su teška. Ipak svaki vozač mora biti svjestan odgovornosti prilikom sjedanja za volan, kaže Mersudin Karić koji se ovom profesijom bavi već sedamnaest godina i dodaje.  “U današnje vrijeme nije baš jednostavno biti vozač. na žalost ima dosta neodgovornih vozača koji ugrožavaju saobraćaj i sve učesnike u saobraćaju. Moja poruka je da obrate malo više pažnje na sve učesnike u saobraćaj naročito na pješake”.

Automehaničar u penziji, Rašid Ćehajić kaže da je u prijaratno vrijeme bilo teže radit, ali je bilo više elana i motivacije da se napreduje i savladava zanat.Smatra da danas mladi iamju savremenije uslove rad, bolju tehniku i bolje alate. Navodi da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije. Iskustva su različita. Mlađe vozače i automehaničare tek čekaju brojna iskušenja. “Vozač sam pet godina, Tek sam počeo voziti i nadam se da ću penziju zaraditi kao vozač. Također potičem iz šoferske porodice i ovaj praznik mi puno znači”, kazao je Ademir Salković.

U Udruženju vozača i automehaničara  Tuzlanskog kantona ističu da je veliki popis razloga zbog kojih naša zemlja ostaje bez kvalitetnog kadra u ovim strukama. I pandemija dodatno otežava rad, navodi Miljanović.

“Imamo problema sa koronom. Moramo imati PCR testove i vakcinisati se. Ali šta je tu je, što se mora nije ni teško. To nas ne ometa da radimo svoj posao i moramo biti profesionalci sto posto”, navodi Miljanović

Svečani defile kroz Tuzlu imao je policijsku pratnju. Svoj dan proslavit će i druženjem spram propisanih epidemioloških mjera.  

Pročitajte...