Svečano obilježen izlazak jubilarnog, 100. izdanja naučno-stručnog časopisa “Poslovni konsultant”

Na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli danas je svečano obilježen izlazak iz štampe 100. broja naučno-stručnog časopisa “Poslovni konsultant”. Časopis je namijenjen širokom krugu stručnjaka – ekonomista i računovođa, iz akademske, a posebno poslovne zajednice. “Poslovni konsultant” počeo je izlaziti 2009. godine i od tada redovno godišnje izlazi 10 brojeva.

“Cilj ovog Časopisa je kontinuirana edukacija, odnosno obnavljanje, proširenje i osavremenjavanje znanja i vještina finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije u BiH” ističe prof.dr. Ismet Kalić, glavni i odgovorni urednik Časopisa.

“Poslovni konsultant” donosi naučne i stručne radove iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, IT-a, bankarstva, poduzetništva, menadžmenta, poslovnog prava, marketinga, porezne regulative i evropskih standarda. Prati promjene propisa u poslovnoj praksi, donosi porezne i pravne savjete te odgovore na pitanja ljudi iz poslovne i akademske zajednice.

“Nastavnom osoblju i zaposlenicima Visoke škole za finansije FINra omogućeno je da objavljuju naučno-istraživačke i stručne radove, te na takav način pospješuju nastavni proces, omogućuju bolji proces obrazovanja naših studenata i profesionalniji odnos nastavnog osoblja i studenata” ističe Irma Ibrišimović, asistentica na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra Tuzla.

Profesor Kalić naglašava da je značajno to što, na određeni način i “Poslovni konsultant” spaja teoriju i praksu.

“Ono što posebno želim istaći je da smo kroz ovaj Časopis uspjeli da napravimo jedan koncept koji predstavlja spoj naučnih i stručnih radova, a onda s druge strane da sve to opet učinimo korisnim za računovođe, revizore, odnosno da postignemo upotrebljivost tih radova u praksi.”

U 100 izdanja “Poslovnog konsultanta” 567 autora i koautora iz BiH i regiona objavilo je 783 naučna i stručna rada. Najviše radova objavio je profesor Jozo Piljić, kojem je tim povodom danas uručena i zahvalnica.

“U ovom časopisu sam uspio da objavim moja saznanja i istraživanja koja mogu da posluže u praksi i ti članci su za praktičnu primjenu naših privrednika, menadžera, računovođa, revizora, svih onih koji se bave menadžerstvom i računovodstveno-revizorskom profesijom” ističe profesor Piljić.

Časopis Poslovni konsultant odlukom Komisije za računovodstvo i reviziju BiH prihvaćen je kao dio kontinuirane edukacije računovodstvene profesije. Indeksiran je u četiri najveće međunarodno priznate baze akademskih časopisa EBSCO Publishinga. Uređuje ga Međunarodni urednički kolegij, a izdaje edukativno-konsultantska kuća Finconsult iz Tuzle.

 

Pročitajte...