Svečano otvorene 23. zimske olimpijske igre u Pyeongchangu

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

PYEONGCHANG/SARAJEVO, 9. februara (FENA) – Zimske olimpijske igre, 23. po redu, otvorene su danas spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom Pyeongchangu.

U narednih 17 dana za 102 kompleta medalja borit će se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvoro bosanskohercegovačkih olimpijaca – Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

U svečanom defileu učesnika prvi su na stadion po tradiciji ušli sportisti Grčke, a zadnji države domaćina, zajedno s olimpijcima iz Sjeverne Koreje. Preostale države na stadion su ulazile po korejskoj abecedi. Sportska delegacija Bosne i Hercegovine je izašla 30. po redu, a zastavu BiH je nosila najmlađa članica tima, 19-godišnja Visočanka Elvedina Muzaferija.

Svečanost se održala pod sloganom “Mir u pokretu”. Na programu ZOI bit će zastupljeni – alpsko skijanje, biatlon, bob, snowboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, curling i skijanje slobodnim stilom.

Prava takmičanja na 23. zimskim olimpijskim igrama počela su jučer kvalifikacijama u curlingu i skijaškim skokovima.

Takmičenja svakog dana igara počinje od 09.00 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.

Pyeongchang je za Sapporom 1972. i Naganom 1998. treći grad u u Aziji, kojem je povjerana organizacija zimskih olimpijskih igara. Južna Koreja je već bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 1988. godine, koje su održane u Seulu, a prvi put bit će domaćin najznačajnijeg sportskog događaja u zimskim sportovima.

(RTVTK/FENA) J.Č.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
00:02:29
Popularno