“Svi smo jednaki” poručili romski srednjoškolci u Tuzli

Prvi dan novog polugodišta iskoristili su aktivisti udruženja Euro Rom, kako bi romsku i neromsku djecu zainteresovali da razgovaraju o predrasudama i načinima njihovog prevazilaženja. Tim povodom organizovali su ispred Mašinske i Saobraćajne škole u Tuzli  akciju naziva „Svi smo jednaki“. Ona je dio projekta podrške srednjoškolcima koji žive na području grada Tuzle.

novinar Azra Mešić

Damira Karić, učenica Mješovite srednje škole u Tuzli koja se školuje za krojačicu, pridružila se akciji ispred Saobraćajne i Mašinske škole u Tuzli gdje s vršnjacima želi podijeliti iskustvo o tome kako postepeno dolazi vrijeme u kojemu se u školama smanjuje diskriminacija prema Romima.

– U toj školi ima ima nas dosta Roma, a profesori nas vole i ne odvajaju nas od druge djece. Danas smo ovdje da pokažemo da smo svi isti i da nema razlike među nama, kaže ona.

Romi okupljeni oko ovog građanskog Udruženja organizovali su već 12 tematskih radionica, kako bi ohrabrili srednjoškolce da govore o problemima i pripremaju se za njihova rješenja. Jedna od radionica bila je upravo u Mašinskoj školi koju pohađa Haris Tabaković. I u njegovom razredu ima Roma. I super su, kaže on.

– Nemamo nekih konflikata. Družimo se s njima isto kao i sa drugim učenicima, svjedoči ovaj srednjoškolac.

Akciju Udruženja Euro Rom finansijski je podržala Američka ambasada u BiH.

– Ovo je jedna od aktivnosti u okviru projekta podrške srednjoškolcima u Gradu Tuzli u okviru koje se organiziraju radionice, kako bi mladi stekli vještine i kompetencije da sutra mogu da pokreću programe i akcije, kaže Nedžad Jusić, aktivista Udruženja Euro Rom.

Ovim projektim, kažu mladi aktivisti žele promovirati obrazovanje među Romima, jer vjeruju da to građanske akcije mogu. Zadovoljni su jer prema podacima kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku u Tuzlanskom kantonu osnovne škole pohađa više od 500 romske djece. U srednjim školama ima 103 učenika koji se izjašnjavaju kao Romi, a na fakultetima u Tuzli trenutno studira sedam Roma.