Svjetskom premijerom filma “Toma” Dragana Bjelogrlića završen 27. SFF

Svjetskom premijerom filma “Toma” Dragana Bjelogrlića, o životu pjevača Tome Zdravkovića sinoć je zatvoren 27. Sarajevo Film Festival. Dodjeljene su i nagrade “Srce Sarajeva” u nekoliko kategorija. Prestižnom nagradom Srce Sarajeva nagrađeni su filmovi iz takmičarskog programa i to za najbolji igrani film, dokumentarni film, kratki i studentski film.
Film ‘Toma’ u režiji Dragana Bjelogrlića koji je zatvorio 27. Sarajevo Film Festival impresionistički je portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.
„Meni je posebno bilo zanimljivo raditi i vratiti se u to neko prošlo vrijeme kojeg više nema“ – rekao je režiser filma Dragan Bjelogrlić.
Dan ranije, 19. augusta dodjelom zvaničnih nagrada Srce Sarajeva u više kategorija završen je takmičarski dio SFF-a. Najboljim igranim filmom 27. SFF-a proglašen je “Great Freedom” Sebastiana Meisea. Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/icu dodijeljeno je Milici Tomović za film “Celts”, za najboljeg glumca Georg Friedrich u filmu “Great Freedom” a za a najbolju glumicu Srce Sarajeva dobio je ansambl glumica iz filma “Brdo na kojem riču lavice”. U osam festivalskih dana publici je ponuđeno više od 250 filmova iz gotovo 60 zemalja. Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 27. SFF-a takmičilo se 47 filmova.
Ističući svoje zadovoljstvo organizacijom 27. Sarajevo Film festivala direktor festivala Mirsad Purivatra je reklao : „Nešto je manje filmova ove godine u odnosu na 2019., jer se u doba pandemije manje režiralo i snimalo ali nas posebno raduje da su to veoma kvalitetni filmovi. Imali smo čak sedam filmova koje su režirale žene što je jedna potpuno nova energija“.
Da podsjetimo, Sarajevo Film festival otvoren je 13 augusta premijerom filma “Dest u pola” o dvojici ćevabdžija u pandemiji, bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića. Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu reditelju Wimu Wendersu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Crvenim tepihom SFF-a je 15. augusta, zajedno sa Wim Wendersom, prošetao i frontmen benda U2 Bono Vox. Na ovogodišnjem SFF-u dodijeljene su i nagrade za najbolju TV seriju, pa je tako Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju dodijeljeno seriji “Porodica”, a za najbolju komediju Srce Sarajeva dodijeljeno je seriji “Dnevnik velikog Perice”.

 

 

Pročitajte...