SZO: Prenos virusa u Evropi je široko rasprostranjen, intenzivan

– Svjetska zdravstvena organizacija poziva ljude da nose maske i slijede smjernice na božićnim porodičnim okupljanjima

ŽENEVA (AA) – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je u srijedu da je prenos virusa COVID-19 širom Evrope i dalje “raširen i intenzivan”, pozivajući ljude da nose maske na božićnim porodičnim okupljanjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Možda će vam biti neugodno nositi maske i održavati socijalnu distancu u blizini prijatelja i porodice, ali to značajno doprinosi osiguranju da svi ostanu sigurni i zdravi”, navedeno je iz SZO-a.

WHO Evrope je objavila neke smjernice za smanjenje rizika od COVID-19, savjetujući pojedince, zajednice i vlade u vrijeme praznika.

Upozorenje je uslijedilo kad je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom sedmice upozorio da se broj smrtnih slučajeva u sedmicama povećao za oko 60 posto, što se udvostručilo u Evropi u posljednjih šest sedmica.

“Najviše zaraženih i smrtnih slučajeva ima u Evropi i Americi”, rekao je ranije Tedros.

Iz SZO-a je navedeno da je uprkos određenom napretku postignutom protiv novog koronavirusa, prenos COVID-19 i dalje raširen i pozvao ljude da zaustave širenje virusa.

“Godišnje širom Evrope vidimo masovni porast slučajeva svih starosnih grupa, uključujući porodice, vjerske grupe i prijatelje”, rekli su iz organizacije.

Takva okupljanja predstavljaju značajan rizik za povećanje prenosa COVID-19 tokom predstojećih praznika.

“Postoji veliki rizik od daljnjeg ponovnog oživljavanja virusa u prvim sedmicama i mjesecima 2021. godine, i morat ćemo sarađivati ako želimo to spriječiti”, navedeno je iz SZO-a.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije pozvali su ljude da procjenjuju zimska okupljanja poput sportskih, rekreativnih ili vjerskih susreta i budu oprezni.

Pročitajte...