Takmičenje: Inovativnim umom do pametne energije

“Inovativnim umom do pametne energije” – naziv je prekograničnog takmičenja na kojem je odabrano 20 najboljih inovacija iz oblasti robotike, mehanike, elektronike I IT tehnologije. Učenici osnovnih i srednjih škola iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona od 16. do 22. juna 2018. učestvuju na kampu u Slavonskom Brodu na kojem uz podršku stručnih mentora i osigurane alate i materijale završavaju svoje inovacije.

Osim radioničkog dijela koji se održava u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, program sadrži i izlete, radionice i predavanja o održivom razvoju, energetici, autorskim pravima te zaštiti okoliša i prirode. Završene inovacije prezentirat će se i na solarnom festivalima sljedeće godine, a o svakom inovatoru I njegovoj inovaciji bit će napisane kratke priče koje će biti objedinjene u brošuri. Uz međusobno upoznavanje i upoznavanje grada grupa je posjetila i značajni krajolik Gajnu kako bi se upoznala sa mjestom na kojem se uspješno čuva prirodna i kulturna baština Brodsko-posavske županije.

Takmičenje “Inovativnim umom do pametne energije” se realizira u okviru prekograničnog projekta INTERREG IPA CBC, Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, koji financira Evropska Unija. Projekt provode Centar za razvoj i podršku (CRP) u partnerstvu sa: Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda.