Talijanski socijaldemokrat David-Maria Sassoli novi predsjednik EP-a

Talijanski socijaldemokrat David-Maria Sassoli novi je predsjednik Evropskog parlamenta koji je u drugom krugu glasanja u srijedu osvojio 345 od 667 važećih zastupničkih glasova.

Taj 62-godišnji talijanski političar i novinar te potpredsjednik EP-a u bivšem sazivu je uspio u drugom krugu skupiti apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas.

Od ostalih kandidata, konzervativac i reformist Jan Zahradil osvojio je glasove 160 zastupnika, dva manje nego u prvom krugu, dok je Ska Keller iz redova Zelenih osvojila 119 glasova , 14 manje nego u prvom krugu glasnja.

Kandidatkinja Ujedinjene ljevice Sira Rego osvojila je 43 glasa, jedan više nego u prvom krugu.

Sassoli će obavljati dužnost predsjednika EP-a u naredne dvije i pol godine.

Među prvim čestitarima nakon objave rezultata bili su Manfred Webber, još donedavno vodeći kandidat evrpskih narodnjaka za predsjednika Evropske komisije, te dosadašnji predsjednik Parlamenta Antonio Tajani, također iz EPP-a.

Glasanje je uslijedilo nakon teškog dogovora 28 nacionalnih lidera EU-a oko popunjavanja glavnih pozicija u bloku u kojima je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen imenovana za predsjednicu Evropske komisije, iako ona nije bila vodeći kandidat, navodi DW.

Očekuje se da će Von der Leyen u srijedu popodne otputuje u francuski grad Strasbourg, gdje je sjedište Evropskog parlamenta, kako bi prisustvovala sjednici, i vjerojatno pokušala osvojiti podršku za njezino imenovanje za šeficu izvršne vlasti EU.

Pročitajte...