Tauber: Podsjećanje da je bezumlje skoro uništilo jevrejsku zajednicu BiH

U Muzeju Jevreja BiH danas je otvorena izložba “Logori stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu” povodom 27. januara, Međunarodnog dana holokausta koji se obilježava od 2005. godine Odlukom Generalne skupštine UN-a.

Postavka donosi niz fotografija i pisanih dokumenata koji svjedoče o stradanju Jevreja u tom ratnom vremenu.

– Poenta izložbe je objasniti šta je to holokaust i koji su to “dijelovi” holokausta, te podsjećanje kako je jedno bezumlje skoro potpuno uništilo jevrejsku zajednicu BiH – kazao je autor izložbe Eli Tauber.

On podvlači da je svaka izložba postavljena s ciljem, a ova je da se podsjeti na holokasut.

– Činjenica je da metode koje su primjenjivane za usmrćivanje Jevreja istorija nije zabilježila, kao i da su prije usmrćivanja primjenjivane razne metode psihičkog i fizičkog zlostavljanja – istaknuo je Tauber.

Potcrtava da je, pored toga, zakonska legislativa provođena preko ustaških redarstava uticala putem raznih propagandnih sredstava i metoda na obespravljenje Jevreja te njihovo ponižavanje, zatvaranje u privremene sabirne i koncentracione logore.

– I bosanskohercegovački Jevreji nisu izbjegli tragičnu sudbinu diktiranu odlukama nacističkog režima. Ovaj period stradanja je prikazan i na stalnoj postavci u Muzeju Jevreja BiH, koji eksponatima svjedoči o tragičnoj sudbini jevrejskog naroda tokom Drugog svjetskog rata – kazala je kustosica izložbe Žanka Dodik.

Ističe kako je najtužniji dio Muzeja galerija sa fotografijama hapšenja, sabirnih logora, uništavanja imovine i deportacije jevrejskog stanovništva.

– O tom vremenu saznajemo iz dopisnica pisanih iz logora, logorskih haljina, sramnih oznaka po kojima se Jevreji prepoznaju, a bili su ih obavezni nositi – govori Dodik.

Naglašava kako je najupečatljiviji eksponat knjiga stradanja Jevreja BiH, u kojoj su abecednim redom navedena imena dvanaest hiljada ubijenih Jevreja, te su ostali zapisani kao svjedočanstvo o bezumlju jednog vremena.

Fena