Tehnološki fakultet obilježava 60 godina rada

Šestim naučno-profesionalnim simpozijem OPORPH 2019 koji je otvoren danas Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli obilježava 60 godina postojanja i rada. Učesnici u dva dana Simpozija tematiziraju okolišne potencijale, održivi razvoj i proizvodnju hrane. U povodu jubileja održana je i svečana akademija kojoj su prisustvovali djelatnici Univerziteta, predstavnici obrazovnih vlasti,  studenti i gosti.

novinar Azra Mešić

Prva generacija koju je činilo 120 brucoša započela je studije na Tehnološkom fakultetu u Tuzli 1959. godine još dok je on bio u sastavu Univerziteta u Sarajevu.

– U onim decenijama koje su uslijedile Tehnološki fakultet je izrastao u zaista značajnu i respektabilnu ustanovu, čija je historija neodvojiva od historije ovoga grada i države BiH, kaže prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Danas Tehnološki fakultet obrazuje inženjere hemijske i prehrambene tehnologije, zaštite okoline i agronomije.

– Mi danas imamo blizu 4.000 diplomiraih studenata. Imamo blizu 300 magistara, 92 doktora nauka koji su stekli svoje diplome na ovome Fakultetu, istakao je ovim povodom prof.dr. Sead Ćatić, dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Šezdesetogodišnjici Fakulteta posvećen je i dvodnevni Simpozij na kojemu svoja naučna zapažanja izlažu stručnjaci sa bosanskohercegovačkih i univerziteta iz deset drugih zemalja među kojima su zemlje okruženja, ali i Njemačka, Austrija, Turska i Južna Koreja.

Pročitajte...