Tema Jutra posvećena presudi Ratku Mladiću

Nakon gotovo 26 godina od genocida u Srebrenici, najtežeg ratnog zločina počinjenog na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, javnost uključujući i preživjele žrtve, isčekuje konačnu presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, čije je izricanje najavljeno za danas.

Mladić je ICTY-ju izručen 31. maja 2011. godine, te smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu, a pred Sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine. Suđenje Mladiću je počelo 16. maja 2012. godine, ali je dan kasnije obustavljeno nakon objavljivanja uvodne riječi tužioca zbog proceduralnih grešaka, te je nastavljeno 9. jula. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor, po jednoj tački optužnice za genocid, pet tačaka optužnice za zločin protiv čovječnosti i četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja ratovanja, ali ne i za genocid u šest bh. općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Žrtve očekuju da će Mladiću biti potvrđena prvostepena presuda. NašI gosti: Vasvija Kadić iz Udruženja “Žene Srebrenice”, Zijada Efendić, članica udruženja “Srebreničke majke”, Ćamil Duraković, predsjednika Skupštine Opštine i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida govrili su o očekivanjima historijske presude za genocid, Ratku Mladiću.

(RTVTK)

Pročitajte...