Terzić: Osigurat ćemo 100 miliona maraka za brze ceste

“Autoceste FBiH” nakon blokade više od 100 miliona maraka, koje su na posebnom računu Centralne banke BiH prikupljene od putarina, sačinile su plan kako prevazići krizni period. Direktor ovog preduzeća Adnan Terzić kazao je za “Avaz” da se planira emisija obveznica “Autocesta” u vrijednosti od 100 miliona KM, od čega će se nastaviti finansirati gradnja brzih cesta.

– Osim što se radi o efikasnom načinu, želimo pokazati Vladi FBiH da na ovaj način možemo dugoročno riješiti problem finansiranja gradnje brzih cesta, dakle da to bude model za ubuduće, a koji ne uključuje kredite kod komercijalnih banaka – navodi Terzić.

On ističe kako je Vlada FBiH odobrila 100 miliona KM od sredstava dobivenih nakon isplate klirinškog duga.

– Ta su sredstva namijenjena za brzu cestu Lašva – Nević Polje. Ali, to je samo trećina potrebnog novca – kaže Terzić.

Kako dalje ističe, postoji interes banaka, privatnih i državnih preduzeća, pa i fizičkih lica koja novac čuvaju u komercijalnim banka, gdje su uvjeti sve nepovoljniji.

– Ponudit ćemo višu kamatnu stopu od komercijalnih banaka i sasvim sigurno možemo privući investitore- kaže Terzić.

– Ako evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investiraju u cestogradnju u BiH, zašto to ne bi učinila i naša Centralna banka? Mi garantiramo da može zaraditi više na kamantama ako investira u cestogradnju nego što zaradi držeći novac u stranim bankama uz minimalnu kamatu, koja bi uskoro mogla biti čak i negativna – rekao je Terzić za Avaz.