The Washington Post: Rusija priprema ogromnu ofanzivu na Ukrajinu koja uključuje oko 175.000 vojnika

Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu koja bi uključila do 175.000 vojnika i to već sljedeće godine, piše “The Washington Post”.

Moskva se sprema da pokrene ofanzivu sa “100 bataljona sačinjenih od taktičkih grupa sa procijenjenom snagom od 175.000 ljudi”, a u ofanzivi bi bili uključeni i tenkovi, artiljerija i druga oprema, izjavio je za list neimenovani visoki američki zvaničnik.

Pentagon je odbio da “France-Pressu” komentariše tu informaciju, ali je izrazio veliku zabrinutost zbog “planova agresije Rusije protiv Ukrajine”.

– I dalje podržavamo ublažavanje napetosti u tom regionu i diplomatsko rješenje sukoba u istočnoj Ukrajini – izjavio je portparol Pentagona Toni Samerot (Tony Semelroth).

Ruske snage se sada koncentrišu na četiri različite lokacije s 50 borbenih taktičkih grupa, tvrdi “The Washington Post”, pozivajući se na jedan američki vojni dokument.

Predsjednici SAD i Rusije, Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin, uskoro bi trebalo na video sastanku da razgovaraju o tenzijama oko Ukrajine, sedam godina poslije ruskog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i pobune proruskih separatista na istoku Ukrajine.

(RTVTK/Avaz.ba)

Pročitajte...