TIBiH: Stanje korupcije se pogoršava, izvršiti pritisak na provođenju reformi

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) – Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) na Međunarodni dan borbe protiv korupcije upozorava da će dalje nazadovanje dovesti do potpunog bezakonja i propasti institucija, te da se hitno mora izvršiti pritisak na provođenju reformi u oblasti pravosuđa, sukoba interesa, javnih nabavki, izbornog sistema i finansiranja političkih stranaka

– Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra već 17 godina, a Bosna i Hercegovina doživljava najgore rezultate u borbi protiv korupcije od sada. Uprkos upozorenjima o dramatičnom stanju korupcije od svih relevantnih međunarodnih institucija i činjenici da pitanja borbe protiv korupcije predstavljaju većinu od 14 prioriteta postavljenih pred BiH za status kandidata za članstvo u EU, svi relevantni izvještaji ukazuju na nazadovanje BiH u borbi protiv korupcije i vladavini prava – navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjeća da je, prema posljednjem Indeksu percepcije korupcije, BiH među zemljama koje su najviše nazadovale, a ostvarila je najlošiji rezultat od 2012. godine.

– Evropska komisija u posljednjem izvještaju za BiH veoma direktno naglašava nedostatak bilo kakvog napretka u provođenju reformi, poput reforme izbornog zakonodavstva, pravosuđa, i drugih antikorupcijskih mehanizama, kao i o političkoj zarobljenosti države, koja utiče na svakodnevni život građana – navodi se.

Također, Izvještaj OSCE o procesuiranju korupcije naglašava kulturu nekažnjivosti, dok Reinhard Priebe u izvještaju o vladavini prava navodi da se pravosuđe ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije.

– Vlasti u BiH u proteklom periodu ne samo da nisu napravile nikakve korake na unapređenju zakonskog i institucionalnog okvira u borbi protiv korupcije, već su i direktno blokirale usvajanje pojedinih zakona, poput Zakona o sukobu interesa na svim nivoima i Zakona o javnim nabavkama. U sektoru pravosuđa nisu provedene reforme Zakona o VSTV-u, a samo pravosuđe se suočava sa nezapamćenim korupcijskim skandalima u svojim redovima, nedostatkom integriteta, političkim uticajima i potpunim odsustvom odgovornosti – ističu iz TIBiH.

Kako nadalje navode, prethodnu godinu su ponovo obilježile afere visoke korupcije, poput zloupotreba za vrijeme pandemije Covid-19, trgovine uticajem u pravosuđu, pa do izbornih nepravilnosti i krađe i zloupotreba javnih resursa, od kojih većina nije procesuirano.

– Političke stranke u BiH su nanovo pokazale ne samo da ne žele unaprijediti borbu protiv korupcije, već i da su direktni pokretači korupcije, kompromitujući izborni proces i volju birača i devastirajući sve institucije pokroviteljskim mrežama. Pored toga, pritisak javnosti za procesuiranjem korupcijskih afera i odgovornošću, karakteriše se od nosilaca vlasti kao napad na institucije, dok pravosuđe procesuira one koji ukazuju na korupciju, u isto vrijeme štiteći direktne sudionike afera – navodi se u saopćenju.

Iako je borba protiv korupcije preduslov za provođenje svih drugih reformi, TIBiH upozorava da se stanje u svim kritičnim oblastima neprestano pogoršava.

Stoga, TIBiH poziva predstavnike Evropske unije da osiguraju da ispunjavanje prioriteta podrazumijeva usvajanje adekvatnih antikorupcijskih mehanizama u skladu sa najboljim praksama i standardima, te da ne dozvole da se pod krinkom provođenja reformi nastavi urušavanje zakonskog okvira i institucija za provođenje zakona.

Pročitajte...