TK: 98 osoba zaraženo korona virusom

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona registrovano je 98 novozaraženih korona virusom, od ukupno 430 testiranih uzoraka. Od početka pandemije do danas ovo je najveći broj osoba koje su u jednom danu na području TK.

Najviše zaraženih je u Tuzli 51, Gradačcu 20, 8 u Gračanici, 6 u Kalesiji, 4 osobe u Lukavcu, po 3 u Doboj Istoku i Kladnju, te po jedna osoba u Sapni, Srebreniku i Živinicama. Trenutno je u TK korona virusom zaraženo ukupno 531 osoba, od kojih je 42 hospitalizirano. Na respiratoru su dvije osobe, dok je pozitivnih u kućnoj izolaciji 489 osoba. Od početka pandemije do danas ovo je najveći broj osoba koje su u jednom danu na području TK.
– Krenuli smo da pratimo unazad dva, tri mjeseca procenat pozitvnih slučajeva. Jučer smo imali 73, ali je to procentualno 23 posto. Danas je oko 430 uzoraka došlo i ukupan broj broj pozitivnih slučajeva je 24,1 – ističe Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Stanje se prati, naglašava ministarica Čolić te će u skladu s tim i djelovati. Razloga za paniku nema, ali oprez treba biti pojačan posebno na radnim mjestima, u sredstvima javnog prijevoza, a oni koji žele da posjećuju predizborne skupove, treba da to čine ukoliko su skupovi na otvorenom i ako nema velikog broja ljudi.

– Mjere koje trenutno imamo na snazi zaista u ovakvim slučajevima imaju efekta, samo bi bilo dobro da ih se počnemo pridržavati – dodaje Čolić.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovana su ukupno 993 nova slučaja koronavirusa. To je nešto više u odnosu na jučer. Testiran je približno isti broj osoba, malo više od tri hiljade. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.075 uzoraka, od kojih je 606 pozitivno. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 17 novih smrtnih ishoda.