TK će dobiti protivgradnu zaštitu

S ciljem zaštite poljoprivrednih usijeva i imovine građana Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK krenulo je u realizaciju projekta izgradnje protivgradnih stanica na području opština i gradova Tuzlanskog kantona. Tim povodom danas je u Ministarstvu održan sastanak sa predstavnicima Lukavca, Čelića i Srebrenika.

Cilj projekta je da u narednom periodu na području svih opština i gradova na Tuzlanskom kantonu budu izgrađene efikasne stanice protivgradne zaštite. Konačni cilj je, ističe ministar Šakić, zaštita proljetnih i jesenjih usjeva odnosno poljoprivrednih proizvoda.

– Tenderska dokumentacija je spremna i već iduće sedmice ćemo raspisati javni poziv kako smo se dogovorili na sastancima sa načelnicima/gradonačelnicima. Danas smo potpisali sporazum o međusobnoj saradnji na relacijji Ministarstvo općine/gradovi. Mi provodimo proceduru javnih nabavki, oni će riješiti imovinsko-pravne odnose na lokacijama koje budu predviđene za postavljanje tih protivgradnih stanica, kazao je ministar Mustafa Šakić.

Projektom je predviđena izgradnja 6 protivgradnih stanica u Lukavcu, i to na području mjesne zajednice Dobošnica, Lukavac Gornji, Caparde, Donja Brijesnica, Poljice i Bokavići.

– Prijedlog lokaliteta je urađen vrlo pažljivo, na način, da će to biti mreža koja će biti uvezana u jednistveni sistem protugradne zaštite koji funkcionira ne samo unutar Federacije BiH, BiH, nego čak i regionalno. Mi ćemo imati stanice koje će biti povezane i koje će dobijati informacije o stvaranju gradnih oblaka, odnosno ptencijalnoj opasnosti, naglasio je Edin Delić, načelnik opštine Lukavac.

Na području našeg kantona trenutno samo Grad Gradačac ima protivgradne stanice. U fazi je izgradnja na području Gračanice i Doboj Istoka. Današnjim sporazumom protivgradne stanice će biti instalirane na području Lukavca, Čelića i Srebrenika.

(RTVTK)

Pročitajte...