TK će do kraja godine dobiti Strategiju prema mladima

Do kraja godine naš kanton trebao bi imati Strategiju prema mladima Tuzlanskog kantona za period 2020 – 2024. godine. Na izradi strateškog dokumenta rade Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona u saradnji sa Ekonomskim institutom iz Sarajeva. U okviru izrade održavaju se radionice na kojima treba da se detektuju najveći problemi mladih i ponude moguća rješenja.

Nije nezaposlenost jedini i najveći problem sa kojima se suočavaju mladi TK. Na prvoj u nizu radionica, koje će biti održane u cilju prikupljanja podataka za izradu Strategije prema mladima, učesnici kažu, da ih ima još. Mešu njima su slaba informisanost, nedovoljna samostalnost, slab aktivizam.
U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona su opredjeljeni što je moguće prije početi rješavati nagomilane probleme mladih. Za to im je neophodna Strategija.
Resorno kantonalno ministarsvo zajedničkim snagama sa Ekonomskim institutom iz Sarajeva počeli su da rade na izradi Stategije. Dokument bi trebao biti završena do kraja godine.
Prvoj radionici prisustvovali su mladi iz 17 organizacija koji su iznijeli problem vezane za oblast informisanosti, slobodnog vremena, mobilnosti i aktivizma mladih.
Već naredne sedmice nova radionica i nova tema za Strategiju, a odnosi se na o poduzetništvo i zapošljavanje mladih.