TK: Formirana Interventna služba spašavanja sa sjedištem u Živinicama

U oktobru je formirano UG “Interventna služba spašavanja” na nivou Tuzlanskog kantona sa sjedištem u Živinicama. To je prvi put u historiji da je na području ovog Grada formirana Interventna služba spašavanja. Povod za njeno osnivanje proizilazi sve češćih poplava koje su se dogodile na području našeg kantona posljednjih godina, nesreća u predjelima planine Konjuh i potraga za nestalim građanima, koji zbog zagađenog zraka i pandemije COVID-19 sve češće odlaze u planine.

Novinarka: Devleta Brkić

Simbolično su u podnožnju planine Konjuh predstavljeni ciljevi i misija novoosnovane Interventne službe spašavanja.

Interventna služba spašavanja osnovana je s ciljem spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara građana. Kako ističu svoje poslove će obavljati na području čitavog Tuzlanskog kantona, te Federacije i države Bosne i Hercegovine.

– Misija Interventne službe spašavanja je da kontinuirano obavlja djelatnosti potrage i spašavanja ljudi i materijalnih dobara sa svih nepristupačnih terena po teškim vremenskim uslovima, što uključuje planinske predjele, u toku poplava rijeka, ali i svim drugim situacijama, kazao nam je Faruk Gazdić, predsjednik UG „Interventna služba spašavanja“.

Cilj je da se oforme Operativne snage za spašavanje u narednim mjesecima, a zatim sprovede stručno specijalistička obuka članova koji će biti akreditovani za spašavanje. Već je ostvarena saradnja sa Fakultetom za Tjelesni odgoj i sport Tuzla, Planinarskim društvom “Drenik” Živinice i Centrom za potragu i spašavanje na vodama, Banja Luka.

– Mi smo već pokrenuli zimski paket obuke, tj. stručno-specijalizovane obuke koja će se realizirati početkom januara nakon završenog javnog konkursa i kvalifikacije članova. Realizovat će se kroz navigaciju i orjentaciju u prirodi, telekomunikacije i prvu pomoć. Nakon toga će uslijediti obuka i spašavanje na vodi, i mislimo da ćemo imati jednu ozbiljnu ekipu i članove za obavljanje usluga spašavanja već početkom aprila. Ovo je jedan ozbiljan, dugotrajan proces koji mora posjedovati vrijeme i kvalitetnu obuku, istakao je Gazdić.

Organizacijska struktura službe sastoji se od Operativnog centra i Operativnih snaga koje čine: Tim za spašavanje na vodi i pod vodom, Tim za gorska spašavanja, te Tim za alpinizam. Značaj ovakve Službe je ogroman, smatra predsjednik PD Drenik, obzirom da na potezu od Djedinske planine do Konjuha sedmično prođe najmanje 1000 ljudi.

– Potreba za ovakvom jednom Službom će sigurno pokazati da je opravdana i potrebna, ne samo za naš Grad, nego za Kanton i šire. Ovi momci se neće učahuriti da budu na terenu ovdje u Živinicama, nego će širom Kantona pružati svoje usluge. Po onome što sam mogao da vidim, po imenima onih koji su se već učlanili, bit će to jedna respektabilna ekipa, ekipa mladosti i iskustva, izjavio je Rasim Užičanin, predsjednik PD Drenik.

Kada je u pitanju nabavka tehničko-materijalnih sredstva u Udruženju se nadaju da će u narednom periodu dobiti podršku lokalne zajednice, ali i privrednika, budući da se radi o jako skupoj ali i bitnoj opremi. Kroz Statut Udruženja je predviđeno formiranje sekcija u Banovićima, Lukavcu, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji i Kladnju.

Statutom je regulisano i pitanje invalida i djece s poteškoćama u razvoju, koji mogu postati pridruženi članovi UG „Interventna služba spašavanja“.

Iako tek osnovana, Služba je dala podršku humanitarnoj akciji ZAJEDNO ZA EDVINA MUJKIĆA kroz promotivni Roll up banner sa Edvinovom životnom pričom i računima na koji se može uplatiti novac za liječenje. Promotivni materijal će biti postavljen na različite lokacije u gradu Živinice.

(RTVTK)

Pročitajte...