TK: Na proljeće počinje obnova 18 školskih objekata

U Ministarstvu privrede Tuzlanskog kantona potpisan je Ugovor o pozajmici za predfinsniranje aktivnosti na energetskoj obnovi 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu. Riječ je o nastavku projekta “Pametne škole”, koji je poboljšao uslove školovanja osnovaca i srednjoškolaca na TK.

Potpisivanjem Ugovora o pozajmici Između Ministarstva privrede TK i Centra za razvoj i podršku Tuzla, ozvaničen je nastavak projekta “Pametne škole 2”. Novi projekat, je vrijedan 3,6 miliona KM. Bit će implementiran u okviru INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

– Ovaj projekat ima takva pravila da mi najprije trošimo vlastita finansijska sredstva, a nakon opravdavanja tih sredstava Evropska unija ih refundira. Mi smo, kako bi osigurali likvidnost na projektu dogovorili sa Vladom TK da se za CRP obezbijedi pozajmica u iznosu od 300 hiljada KM – kaže Edin Zahirović, projekt menadžer u Centru za razvoj i podrušku Tuzla.

Projekt će trajati više od dvije godine. Bit će uloženo u toplifikaciju i podizanje stepena energetske efikasnosti u 33 objekta osnovnih i srednjih škola u projektnom području, i to 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu. Na Tuzlanskom kantonu bit će utrošeno blizu 2 miliona KM, a zastupljene su škole sa područja svih gradova i općina TK.

– Mi smo upravo sa potpisivanjem ovog Ugovora o pozajmici i obezbjeđenjem finansijskih sredstava, krenut ćemo u raspisivanje tendera, tako da već u rano proljeće možemo očekivati radove na prvim školama – dodaje Zahirović.

Zahvaljujući projektu “Pametne škole” ranije je obnovljeno 6 školskih objekata na TK, u kojima su uslovi za izvođenje nastave bili jako loši. U nekim školama djeca su tokom zime i na nastavi morala nositi jakne, kape, šalove, rukavice…

– To je onemogućavalo kvalitet izvođenja te nastave. sada kada odete u tu školu vidjet ćete jednu sasvim novu atmosferu, a i sam kvalitet i proces izvođenja nastave je poprimio novu dimenziju – ističe Erna Kusturica, pomoćnica za razvoj u Ministarstvu privrede TK.

Upravo zbog poboljašanja uslova školovanja osnovaca i srednjoškolaca na TK od naredne godine počinje obnova školskih objekata, što će za rezultat imati povećanje rezultata đaka, ali i stvaranje uslova za školovanje u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Pročitajte...