TK: Niko neće da se školuje za rudara, pekara, obućara i tesara

Iako je Tuzlanski kanton rudarski kraj, Rudarska škola u Tuzli ove godine upisala je samo šest učenika i to za zanimanja tehničke struke. Niko nije iskazao interes za zanimanje rudar, za koje je Vlada Tuzlanskog kantona ponudila i školsku stipendiju. Na upisu ove godine značajno je smanjen interes i za druge stručne škole, ali i za gimnazije koje su u odnosu na broj učenika ispunile tek polovinu od planiranog upisa. Treći upisni rok najavljen je za zadnju sedmicu augusta.

novinar Azra Mešić

Samo su tri škole ispunile upisni plan za prvi razred nove školske godine koja starta u septembru. Srednja medicinska škola u Tuzli, te Behram-begova medresa i tuzlanska Elektrotehnička škola u kojoj ima još nekoliko slobodnih mjesta za zanimanje električar. U svim drugim školama ima još mjesta, kažu u Ministarstvu za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona.

– Ima dosta mjesta za upis i u gimnazijama. Upisano je tek 551 učenika, a planirano je preko 1000. Što se tiče drugih zanimanja. Rudarska škola je upisala samo 6 učenika, kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje TK.

Stručne,  trogodišnje škole ove godine su upisale 1.355 učenika, šest više nego prošle godine. Umjetničke škole upisale su 51 učenika. Tri manje nego prošle godine. Najveći interes učenika je i ove godine bio za zanimanja frizer i zavarivač. A najslabiji za zanimanja poljoprivredne i građevinske struke.

– Zabrinjava podatak da je za 4 zanimanja za koja je Ministarstvo za obrazovanje i nauku, odnosno Vlada TK planirala stipendiranje iskazan skoro nikakav interes. To su zanimanja: rudar, pekar, obućar i tesar, dodaje Jahićeva.

Kantonalna Vlada će stipendirati najuspješnije učenike koji se odluče za jedno od ukupno 10 deficitarnih zanimanja, a konkurs će biti raspisan u prvoj sedmici septembra, nakon trećeg upisnog roka. Upisni rok se očekuje već 25. augusta, nakon popravnih ispita.

Pročitajte...