TK: Obavezno predškolsko obrazovanje ove godine pohađa više od 3.600 djece

Ove godine više od 3.600 djece u Tuzlanskom kantonu prolazi program predškolskog odgoja, obaveznog pred polazak u školu, a unazad tri godine raste broj djece koja borave u predškolskim ustanovama. Sumiranje rezultata rada s njima i plan aktivnosti na ovom polju bili su povod današnjeg sastanka direktora predškolskih ustanova, sa djelatnicima Pedagoškog zavoda i predstavnicima Ministarsta za obrazovanje i nauku TK.

Da svim petogodišnjacima omogući pripremu za polazak u školu unutar predškolskih ustanova, uključila se značajno i Vlada Tuzlanskog kantona. Za sufinansiranje programa u 2018. godini odobreno je 250.000 konvertibilnih maraka.

Osim Vlade TK i pomoći nevladinog sektora, provedbu obaveznog predškolskog programa pomogle su finansijski  i općine sa ukupno dosad izdvojenih 300.000 konvertibilnih maraka. Ove godine spremaju se i izmjene važećeg Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, a tiču se između ostaloga i zapošljavanja u obdaništima. Javna rasprava o ovim izmjenama najavljena je za sutra.

Pročitajte...