TK: Plate policijskih službenika povećane za 10 posto

Plate policijskih službenika na TK bit će povećane za oko 10 posto, odnosno za pet i po miliona na godišnjem nivou. Rezultat je ovo Kolektivnog ugovora koji je danas potpisan između Vlade i Sindikata policijskih službenika TK, a bit će na snazi 3 godine. Uporedo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, radi i na materijalnom jačanju policije, a za to je već izdvojeno 300 hiljada KM.

Vlada Tuzlanskog kantona i Sindikat policije kantonalnog MUP-a danas su potpisali trogodišnji Kolektivni ugovor, kojim će plate policijskih službenika biti povećane od 9 do 11 posto.

– Ovo je za policijske službenike MUP-a TK veoma značajan dan, skoro historijski. Mi smo ovim sporazumom riješili goruća pitanja koja su nas tištila nekoliko zadnjih godina – kaže Hasan Alić, predsjednik Sindikata policije TK.

Kadrija Hodžića, premijer TK istakao je da je potpisivanje kolektivnog ugovora jedan od najvažnijih događaja ove godine, te da se konačno prosjek plata policijskih službenika na TK, približava federalnom prosjeku, što je bio dugogodišnji problem za MUP TK.
– Veliko je zadovoljstvo da je socijalno partnerstvo oličeno u Kolektivni ugovor. Sporazumom koji smo danas potpisali sa policijskim službenicima dolazi kao siguran znak povećanja sigurnosti, javnog reda i mira u ovom kantonu. Jako je bitno da smo ovim pristupom postigli i stvorili pretpostavke za održavanje stabilnosti TK – dodaje Hodžić.

Vlada TK nedavno je usvojila i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, čime se nastoji ostvariti efikasniji rad Uprave policije. To u konačnici vodi poboljšanju cjelokupne sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu. U ovoj godini planirano je i 300 hiljada KM za opremanje policije.

– I čekamo analizu u okviru Uprave policije da oni prepozanju šta im je najneophodnije u okviru ove godine i ovih sredstava. Nama je žao što smo došli u jednom periodu gdje nismo mogli na najbolji način zaokružiti tu finansijsku konstrukciju prema policijskim zadacima – napominje Midhat Dobrnjić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Dobrnjić dodaje i da slijedi kreiranje i kantonalnog zakona o plaćama policijskih službenika, koji će biti dodatni dio utemeljenja svih prava koja ostvaruju policijski službenici.