TK: Počinje obilježavanje 29. godišnjice od formiranja 2. Korpusa ARBiH

Iako u vanrednim okolnostima zbog pandemije Korona virusa, Tuzlanski kanton će i ove godine obilježiti 29. septembar, dan kada je formiran 2. Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine. U periodu kada je djelovao, kroz jedinice 2. Korpusa je prošlo 120.000 boraca raspoređenih u 38 brigada od kojih su bile tri brigade HVO-e. Najviše ratno vojničko priznanje, značku „Zlatni ljiljan“, dobila su 452 borca, a trojica su odlikovana Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma za Tuzlanski kanton počinje sutra, kada će u Savezu ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, biti održan tradicionalni turnir u šahu. U ponedjeljak će članovi Koordinacije boračkih saveza i udruženja TK i Ministastva za boračka pitanja TK posjetiti i Muzej 2. pješadijskog puka OS BiH na Dubravama.

Centralna manifestacija obilježavanja godišnjice 2. Korpusa ARBiH održat će se u srijedu, kada će biti upriličen defile ratnih veterana, nakon čega je planirana i Svečana akademija i Izložba Muzeja istočne Bosne, posvećena formiranju 2. Korpusa. Manifestaciju će direktno prenositi i RTV TK, a program počinje u 15:30 minuta.