TK: Povećan broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama

U prvom polugodištu 2020.godine, na području našeg Kantona, bilježi se povećanje broja smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama, u odnosu na isti period prošle godine. Prema statističkim podacima Uprave policije TK, broj saobraćajnih nezgoda u prvih 6 mjeseci, za 10 % manji je u odnosu na posmatrani period prošle godine. U cilju održanja stanja sigurnosti u oblasti saobraćaja, poduzima se niz preventivnih i represivnih mjera. Ipak, iz MUP-a TK, apeluju na vozače da voze oprezno.

Ceste u Bosni i Hercegovini ukoliko ne poštujemo odredbe Zakona o osnovama bezbijednosti u saobraćaju, predstavljaju jednu od najopasnijih europskih putnih mreža. U prilog toj tvrdnji idu brojne prometne nesreće sa smrtnim ishodima koje su se dogodile u posljednje vrijeme u BiH. Kada je u pitanju TK, statistički podaci bilježe porast broja stradalih u saobraćajnim nesrećama te pad broja saobraćajnih nezgoda. Za prvih 6 mjeseci ove godine, PS Uprave policije TK, evidentirali su više od 1200 saobraćajnih nezgoda na području našeg Kantona, što je kako navode, za 10 % manje u odnosu na posmatrani period prošle godine. Od ovog broja, više od 400 saobraćajnih nezgoda su one sa povrijeđenim licima, što je opet kako navode u MUP-u TK, smanjenje u odnosu na prošlu godinu za oko 19 %.

U cilju održanja stanja sigurnosti u oblasti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou, Policijski službenici poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera. Kako navode iz MUP-a TK, kontinuirano je prisustvo PS na dionicama koje su indicirane kao kritične, na kojima se događaju saobraćajne nezgode. Kroz opštu kontrolu svih učesnika u saobraćaju, nastoji se detektovati najteži prekršaj iz oblasti saobraćaja te sankcionisati takvi izvršioci.

U navedenom periodu izrečeno je i više od 5 hiljada zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Analizirajući uzročnike saobraćajnih nezgoda, u najvećem broju slučajeva uzročnici su vozači. Shodno tome, iz MUP-a TK, apeluju na vozače da poštuju Odredbe Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima. Na taj način, sačuvajte svoj život i živote svih učesnika u saobraćaju.

Pročitajte...