TK: Preminula dva muškarca od posljedica zaraze virusom Covid 19

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 48 zaraženih korona virusom, a testirano je 677 uzoraka. Zabilježena su i dva smrtna slučaja, a radi se o muškarcima iz Tuzle i Lukavca.

Najviše novozaraženih je na području Tuzle i to 19, zatim Kalesije 12, Lukavca pet i Živinica tri osobe. U Banovićima, Doboj Istoku, Kladnju i Srebreniku registrovane su po dvije novozaražene osobe, a u Gračanici jedna. Trenutno je u Tuzlanskom kantonu aktivno zaraženo 787 osoba, od čega je 65 hospitalizovano, 11 je na respiratoru, a ostali su u kućnoj izolaciji.

Na koronavirus su u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata testirana 4.402 uzorka, a pozitivna su 442. Preminulo je 15 osoba. Poređenja radi, jučer je u Bosni i Hercegovini na koronavirus testirano 2.520 uzoraka, a pozitivnih je bilo 125. Predstavnički dom Parlamenta BiH jučer je jednoglasno usvojio inicijativu Denisa Zvizdića koji je krajem prošle godine, zatražio da i BiH počne direktno nabavljati vakcine ukoliko ne planiramo ostati u izolaciji još jednu godinu. Sada je na potezu Ministarstvo civilnih poslova BiH koje treba, bez odgađanja, započeti direktne pregovore za najugroženije kategorije stanovništva. Ranije je iz ovog ministarstva više puta rečeno da entiteti diktiraju tempo, iskazuju potrebe i rade na procesu vakcinacije. BiH je dobila i dobit će sve vrste humanitarne i finansijske pomoći od EU i nevladinih organizacija kako bi nabavila, skladištila i distribuirala vakcine.
Do sada kroz mehanizme COVAX-a i EU imamo ugovoreno nešto više od dva miliona doza vakcina, što je dovoljno za 20 posto stanovništva. Te vakcine će se koristiti za imunizaciju zdravstvenih radnika te uposlenika i korisnika domova za stare i nemoćne, starije od 65 godina.

U međuvremenu, Evropska agencija za lijekove primila je zahtjev od AstraZeneca za uslovno odobrenje vakcine protiv Covida-19, na čijem je razvoju ova kompanija radila sa Univerzitetom Oksford. Navodi se da bi mišljenje o uslovnom odobrenju moglo biti objavljeno do 29. januara tokom sastanka Komiteta za ljudske lijekove.

Pročitajte...