TK: S kim će u koaliciju PDA, SBiH i SBB?

Po prvi put je Pokret demokratske akcije učestvovao na Općim izborima. Zadovoljni su osvojenih 7 mandata u Skupštini TK, te su, kažu, ponosni na činjenicu da je za ovu najmlađu stranku u TK glasalo više od 37 hiljada građana. PDA je na nivou Federacije Bosne i Hercegovine već potpisao koalicioni dogovor sa stranakama A-SDA, Narod i pravda i Nezavisni blok. Iz ove stranke kažu da je preuranjeno govoriti o mogućim koalcijama na TK.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu kažu da nisu zadovoljni sa izbornim rezultatom. Najavljuju da će nakon objave zvaničnih rezultata uraditi unutarstranačku analizu, te vidjeti kako će dalje. Ono što je sada izvjesno jeste da imaju jedan poslanički mandat, koji je pripao Mirnesu Gušiću. Drugo poslaničko mjesto mogli bi dobiti nakon prebrojavanja nepotvrđenih glasačkih listića. Ova je stranka, prema još nepotpunim rezlutatima, dobila više od 8 hiljada glasova.

Za Savez za bolju budućnost na Tuzlanskom kantonu su glasala 11.622 građana. Za sada je izvjesno da će imati i dva mandata u Skupštini TK. Prema volji građana najviše glasova dobili su kandidati Nedžad Hamzić i Lejla Vuković. Podsjećamo, Skupština TK broji 35 zastupnika.