TK: Skladišti li se u našoj okolini amonijev nitrat?

Budući da je uzrok eksplozije u Bejrutu amonijev nitrat, tvar u obliku kristala, koja se između ostalog koristi kao gnojivo, istražili smo da li postoji opasnost za građane našeg Kantona s obzirom da kompanija GIKIL koristi ovu supstancu za proizvodnju đubriva KAN. Raspitali smo se u kojem obliku, i da li se trenutno skladišti u krugu ove kompanije…

Lukavački GIKIL u svom proizvodnom asortimanu posjeduje proizvode na bazi amonijevog nitrata. Ovu sirovinu koriste za proizvodnju đubriva KAN. Izvršni direktor za proizvodnju GIKIL-a ističe da ne postoji opasnost da se u Lukavcu dogodi bejrutski scenario.

– Prije svega nema nikakvog skladištenja amonijvog nitrata u GIKIL-u. Mora se poznavati proces koji se radi u svrhu dobivanja vještačkog đubriva, tačnije KAN-a. Mi sa amonijakom koji nam je potreban, vršimo neutralizaciju azotne kisaline. Na taj način se dobiva amonijev nitrat koji je 95 postotni. Nije bezvodni, nije tehnički, on je stabilizovan i nema opasnosti od bilo kave eksplozije kao što se to desilo dole u Bejrutu, naglasio je direktor Almin Suljić.

Prema riječima našeg sagovornika, tehnički amonijev nitrat koji je bio uskladišten u Bejrutu najviše se koristi za proizvodnju eksploziva.

– On se sa naftom koristi za proizvodnju eksploziva. To nije slučaj u GIKIL-u. Davno nekada, u onoj Državi, je postojala ta fabrika, ali je davno ugašena. Ne postoji više i mi to ne radimo. Znači nema apsolutno nikakve bojazni sa te strane, dodao je Suljić.

Amonijev nitrat se u mnogim zemljama smije koristiti samo uz pridržavanje strogih sigurnosnih propisa. Podsjetimo, 2013. je u eksploziji amonijevog nitrata u Teksasu stradalo 14 ljudi, dok je u francuskom Toulousu je 2001. u eksploziji poginula 31 osoba.

(RTVTK)

Pročitajte...