TK: Smanjuje se broj osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji zbog mogućeg rizika od zaraze korona virusom

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskoga kantona je i dalje pod kontrolom. Smanjuje se broj osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji zbog mogućeg rizika od zaraze korona virusom. Trenutno se pod ovakvom vrstom nadzora nalaze 92 osobe. Ipak, Krizni štab apeluje na građane da u potpunosti poštuju objavljene mjere i preporuke kako se epidemiološka situacija na području TK ne bi usložnila. Preporuke dolaze i iz minisarstva za zdravstvo ali i obrazovanje s obzirom na to da je Krizni štab izdao preporuke koje se odnose na osnovne i srednje škole.

U FBiH za sada nije registrovan niti jedan slučaj bolesti izazvanom novim korona virusom. Pod epidemiloškim nadzorom, za sada je u našoj zemlji više od 400 osoba, a u Federaciji ukupno 259. U kućnoj izolaciji na području Tuzlanskoga kantona danas je, u odnosu na jučer, manji broj osoba. Njih 92. Zdravstveni sistem kantona poduzeo je sve mjere kako bi se, ukoliko bude potrebno, suočio sa prvim eventualnim slučajevima, procjene su Zavoda za javno zdravstvo TK. Krizni štab Grada Tuzla, u skladu s Naredbom kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, izdao je nove preporuke građanima. One glase ovako:

„ Preporučuje se zaposlenicima javnih i privatnih predškolskih ustanova (vrtića) da ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti. Također, se preporučuje roditeljima čija djeca borave u vrtićima da ne dovode djecu u vrtić, ukoliko djeca imaju simptome respiratornih bolesti.“

„Svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzle se preporučuje da u cilju sigurnosti učenika i nastavnika otkažu planirane ekskurzije i organizirana školska putovanja van Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu činjenicu da je trenutno sezona gripe, preporučuje se svim učenicima i uposlenicima u školama da ne dolaze u školu ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti.“

Ove preporuke su preventivne mjere koje bi se striktno trebale poštovati, upozoravaju stručnjaci. U ministarstvu obrazovanja smo provjerili koliko škole rade na preventivnoj zaštiti učenika. Ono što ohrabruje jeste dobra saradanja menadžemenata škola i resornoga ministarstva.

Jako su odgovorni. Zaista želim pohvaliti menadžmente svih škola. Vidimo da odgovorno postupaju. Sve informacije koje tražimo u zavidnom roku nam dostave, tako da imamo jako dobru saradnju. Istu onakvu kakvu mi imamo sa minisatrstvom zdravstva i neka budu sigurno da ćemo u svakom momentu da odreagujemo u kratkom roku, kako po uputama kantonalnoga tako i federalnoga minisatrstva zdravstva”, istakla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja TK.

Iz kantonalnoga ministarstva zdravstva još jednom podsjećaju na  osnovne činjenice koje se odnose na ovu infekciju.

Ono što do sada znamo jeste da on u 80 % slučajeva prolazi asimptomatski, dakle bez ikakvih simptoma. Da osobe koje pokazuju težu klinički sliku, uglavnom se radi o mučarciam starosne dobi od 80 godina koji već imaju neke od hroničnih oboljenja. Ono na šta ja želim da skrenem pažnju, s obrzim da nam se blizže praznici koji se tradicionalno obilježavaju na području TK i preporučujem da ne putuju u zemlje u kojima postoji djelovanje korona virusa čisto da bismo na taj način spriječili unošenje infekcije na naše prostore”, dodala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ministrica Čolić ističe – mjesta za paniku nema, naručito ukoliko se uzme u obzir koliko je do sada urađeno sa aspekta preventivnih mjera u našoj zemlji.  To potvrđuje i stav kancelarije Svjetske organizacije u BiH.

“Mogu reći da zdravstvene vlasti u BiH su implementirale sve mjere koje su poduzele sve zemlje  u kojima se virus pojavio. Možemo reći ispred Svjetske organiazcije vlasti spremne da dočekuje prve slučajeve virusa”, navodi Viktor Olsavski, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Iz Ministarstva zdravlja FBiH saopšteno je da se na području ovog entiteta, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prelazima ali i unutrašnjost zemlje.