TK: Svi će se moći upisati u srednje škole: 1.698 više mjesta nego maturanata

Ove godine u Tuzlanskom kantonu osnovne škole završava 4.239 učenika. Pred njima je upis u srednje škole. Mjesta za sve ima, ali obrazovne vlasti apeluju na maturante i roditelje da biraju zanimanja u skladu sa tržištem rada. Javna rasprava o upisu u srednje škole, održana je danas u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona.

novinar Azra Mešić

Kad su zbrojili pojedinačne planove upisa u srednje škole na području Tuzlanskog kantona, direktori srednjoškolskih ustanova ponudili su ukupno 5.937 mjesta za upis.

 – Ono što je indikativno je da broj učenika koji dolaze iz osnovnih škola sve manji. Tako da je plan upisa u srednje škole preambiciozan, ali mislim da je korektno da se ponudi učenicima i roditeljima što više zvanja i zanimanja, tako da će se nakon prvog upisnog roka profilisati i pravo stanje i zainteresovanost učenika, kaže za RTVTK Zlatko Ibrišimović, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda TK.

Osim za Medicinsku, veliki je interes i za tehničke škole. U jednoj od najbolje ocjenjenih škola na rang listi kantonalnog Pedagoškog zavoda, u živiničkoj Mješovitoj srednjoj, uspjeli su sačuvati zanimanja poljoprivredne i drvoprerađivačke struke. U narednu školsku godinu upisat će 14 odjeljenja. Od toga, 8 odjeljenja tehničkih usmjerenja, a opet neće moći ispuniti zahtjeve lokalnih privrednika koji su u potrazi za radnom snagom.

– Oni su tražili od nas da do iduće godine upišemo zanimanja kao što su tesari, zidari, armirači i tako dalje, ali mi smo i jedina škola u državi koja ima kontravišak. Imamo nedostatak prostora, a sa viškom učenika, kaže Ramiz Glavić, direktor MSŠ ”Živinice”.

U odnosu na broj maturanata osnovaca, u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona ima viška 1.698 upisnih mjesta.

– Na ovaj način svi će moći da se upišu, ali mi apelujemo na roditelje i učenike da gledaju potrebe tržišta rada. Nije baš svejedno završiti četverogodišnje obrazovanje i usmjeriti se u jednom pravcu, a poslije tražiti posao 10 godina, naglašava Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje i nauku TK.

U skladu sa upisnom politikom Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona raspisat će i konkurs za stipendiranje učenika koji se odluče obrazovati za deficitarna zanimanja.