TK: U toku Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona objavilo je Javni poziv za Projekt sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Za realizaciju projekta resorno je Ministarstvo izdvojilo 200 hiljada KM, a isto toliko novca izdvojit će i Zavod za zapošljavanje FBiH.

Javni poziv za Program zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca TK raspisan je 23. novembra i bit će otvoren 15 dana. Aplicirati mogu nazaposlene osobe sa visokom ili srednjom stručnom spremom, kao i nekvalifikovani radnici koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje TK. Prema nezvaničnim podacima, oko 400 djece šehida i poginulih boraca još uvijek traži posao.

  • Molim svu djecu u svim gradskim i opštinskim organizacijama da se jave odmah u organizacije i da obavezno prođu kroz javni oglas koji je stupio na snagu – kaže Sabira Mićanović, Savez šehida i poginulih boraca TK.

Ministar za boračka pitanja TK, Fedahija Ahmetović, napominje ukoliko apliciraju za podršku samozapošljavanju potrebno je da dostave gotov projekt o pokretanju biznisa.

  • U ovom Programu su obuhvaćene tri kategorije obrazovanja, niskokvalifikovani radnici gdje će Ministarstvo i Služba za zapošljavanje sufinansirati 600 KM, srednja stručna sprema iznos 966 KM i visoka stručna sprema 1289 KM. Iznos obuhvata plaćanje doprinosa i neto plaća – dodaje Ahmetović.

Za realizaciju Programa Ministastarstvo za boračka pitanja izdvaja 200 hiljada KM.

  • Isti iznos je predvio Federalni zavod za zapošljavanje. Dakle, udruženih sredstvima u iznosu od 400 hiljada mi smo raspisali Javni poziv – ističe Ahmetović.

Za narednu godinu planirano je da Ministartvo za boračka pitanja TK za Program zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca izdvojit će pola miliona KM, a isti iznos očekuju i od Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte...