TK ukida parafiskalne namete pri osnivanju privrednih društava i obrta

Skupština TK usvojila je inicijativu Mirele Trepanić-Grbešić, zastupnice Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona, za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta. To će, poduzetnicima i obrtnicima omogućiti uštede, ali istovremeno će dovesti do povećanja budžetskih prihoda.

Naplata različitih parafiskalnih nameta u TK povećava troškove registracije privrednih društava za 470 KM i obrta za 200 KM. Iz budžeta Tuzlanskog kantona svake godine se izdvajaju značajna finansijska sredstva kao poticaji privredi, jedan od poticaja može biti zamjena direktnih poticaja indirektnim kroz smanjivanje troškova osnivanja privrednog društva i obrta, pojašnjava za RTV TK, Mirela Trepanić-Grbešić, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK.

– S obzirom da to ide na različite nivoe, te takse nisu samo kantonalne, one su i lokalne, poenta bi bila da se pri osnivanju uplate ti nameti, a onda da se novoosnovanim firmama i obrtima vrati taj novac koji su oni uplatili za te takse – dodaje zastupnica Trepanić-Grbešić.

Analiza pokazuje da bi se na svakih 1.000 registrovanih preduzeća i obrta u Tuzlanskom kantonu, primjenjujući Tax-free model, uplate u budžete smanjile za 670.000 KM. Ipak, zapošljavanje u novoosnovanim preduzećima bi rezultiralo dodatnim prihodima na osnovu plaćanja doprinosa za zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje.

– Cijela Vlada je otvorena prema radu sa privrednicima, odnosno da se njima pruži veća šansa, kako bi TK bio prvi koji će ovu inicijativu realizirati.

Uvođenje principa Tax-free registracije privrednih društava i obrta donijet će višestruke pozitivne efekte kroz poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje naplate javnih prihoda, dodaje zastupnica Trepanić-Grbešić.