TK: Usvojena je Odluka za liječenje povratnika u entitet RS na TK

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona danas je usvojen Izvještaj o stanju sigurnosti za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojem je stanje u ovoj oblasti ocjenjeno zadovoljavajućim. Prema podacima došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nesreća, ali je istovremeno povećena smrtnost. Usvojena je Odluka za liječenje povratnika u entitet Republika Srpska u javnim zdravstvenim ustanovama na TK. Za te namjene izdvojeno je skoro 900 hiljada KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila 10.000,00 KM Ministarstvu za boračka pitanja, na ime sufinansiranja troškova pravne odbrane pripadnicima Armije BiH pred pravosudnim organima BiH za navodno učinjene ratne zločine u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu u BiH 1992-1995.godine.

– U Prijedlogu Budžeta, pošto je već otišao Prijedlog, mi smo stavili veliku budžetsku rezervu od milion KM da možemo intervenisati, a podsjetit ću da postoji Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima ARBiH sa sjedištem u Sarajevu, gdje mi iz Budžeta redovno isplaćujemo svoje učešće, tako da su njima advokati obezbijeđeni – ističe Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku kojom se povratnicima iz Federacije Bosne i Hercegovine u entitet Republika Srpska omogućava ostvarivanje prava na korištenje primarne zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. U ovom smislu zdravstvena zaštita obuhvata primarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističko – konsultativnu i vanbolničku dijagnostičku djelatnost sekundarnog i tercijarnog nivoa, a za finansiranje ovog prava u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona osigurano je 870.000 KM.

– Domovi zdravlja koji se nalaze u rubnim općinama Doboj Istok, Kladanj, Teočak, Sapna i Čelić, kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita će dobiti po 90.000 KM, a kada je u pitanju sekundarna zdravstvena zaštita Opća bolnica Gračanica, također, 90.000 KM, dok je za tercijarnu zdravstvenu zaštitu UKC 90.000, a ostali domovi zdravlja po 30.000 KM – kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Usvojen je i Izvještaj o stanju sigurnosti, prema kojem je u prvoj polovini ove godine smanjen broj krivičnih djela za 6,5 posto. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela prethodno prijavljenih po nepoznatom učiniocu iznosi skoro 46 posto, a procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela je 68 posto. Istovremeno, kada se radi o javnom redu i miru na području našeg kantona, službenici policije su evidentirali veći broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 58 posto.

– Obzirom da početkom godine da je TK suočen sa korona virusom i upravo se ovo povećanje odnosi na aktivnosti policije, odnosno postupanju po naredbama Kriznih štabova u cilju zaštite stanovništva – naglašava Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Vlada je danas prihvatila tekst Mišljenja na novoodobrena kreditna sredstva BBI banke iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, predložen od strane Ministarstva privrede, na zahtjev Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Današnje mišljenje odnosi se na plasman 3 miliona KM kreditnih sredstava za tri privredna subjekta. Sa današnjim mišljenjem Vlada Tuzlanskog kantona je dala pozitivno mišljenje za ukupno 53 korisnika ove kreditne linije sa iznosom od skoro 26,5 miliona KM. Imajući u vidu ukupan iznos planiranih i raspoloživih kreditnih sredstava, preostaje još skoro 700 hiljada KM za plasman privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.Vlada TK dala je saglasnost Univerzitetu u Tuzli za prijem do 15 asistenata u radni odnos na određeno vrijeme do godinu dana, a po programu Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte...