TK: Vodeći uzroci umiranja građana, kardiovaskularna oboljenja

Prema Analizi zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u prošloj godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja. Ono što je novina za prethodnu godinu je činjenica da smo imali pojavu pandemije Covid-19, koja je postala jedan gorući problem kada je u pitanju zdravstveni sistem TK. području TK.

Vodeći uzroci obolijevanja građana TK su: hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, dijabetes, druge dorzopatije te drugi endokrini i metabolički poremećaji. U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u prošloj godini pacijenti su najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog trakta. Ono što zabrinjava jeste negativan prirodan priraštaj, naglašava Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

  • To je trend koji je već nekoliko godina prisutan na TK, a nažalost i u prethodnoj godini imamo bilježimo taj trend. I dalje na području TK su vodeći uzroci smrtnosti kardiovaskularna oboljenja, maligne bolesti, tu se, također, nije nešto značajno promijenilo u odnosu na neki ranije periode – dodaje Jurić.

U toku 2020. na području Tuzlanskog kantona registrirano je ukupno 12.181 oboljelih osoba od zaraznih i parazitarnih oboljenja, a vodeća bolesta je Covid-19 infekcija.

  • Ono što je novina za prethodnu godinu je činjenica da smo imali pojavu epidemije Covid-19, koja je postala jedan gorući problem kada je u pitanju zdravstveni sistem TK.

Kao najučestalije lokalizacije malignoma na TK registrovani su: dojka, prostata, pluća, mokraćna bešika, ženski reproduktivni organi i bubrega, dok su od šećerne bolesti liječena 469 pacijenata.

Pročitajte...