TK: Zabilježena 2 smrtna slučaja, 33. novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata, zabilježena su dva smrtna slučaja a evidentirano je 33 novozaražene osobe korona virusom u TK. Aktivno zaraženih je 335 osoba. Od komplikacija izazvanih korona virusom do sada je preminulo 15 osoba, 134 osobe su se oporavile, dok je od početka pandemije do danas evidentirano 485 ljudi pozitivnih na COVID-19. U Federaciji BiH testirano je 1.080 uzoraka, od kojih je 101 pozitivan na koronavirus.

Dvije osobe starije životne dobi, jedna iz Lukavca druga iz Tuzle, preminule su u protekla 24 sata. Osobe su ženskog spola i sa više udruženih oboljenja. Bilježe se i nova 33 slučaja zaraze u našem kantonu. Protekla 24 sata, testirano je 311 uzoraka. Do sada je ukupno 28 osoba hospitalizirano, tri osobe nalaze se na respiratoru. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 307, a 440 osoba je pod zdravstvenim nadzorom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.080 uzoraka, od kojih je 101 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je novu Naredbu koja će se primjenjivati od sutra, a trajat će najmanje 14 dana. Krizni štab FBiH je tako naredio kriznim štabovima da u saradnji sa kantonalnim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne duže od 24:00 sati. Što praktično znači da će od nedjelje ugostiteljski objekti raditi do ponoći.

Također, naređuje se kriznim štabovima da u saradnji sa ministarstvima osiguraju obustavu posjeta u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, kao i u drugim ustanovama na području kantona što uključuje i obustavu izlazaka štićenika iz ovih ustanova.

Zadužuju se kantonalne i općinske inspekcije da Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva dostavljaju izvještaje o pojačanom inspekcijskom nadzoru svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 .

Kantonalnim štabovima također se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Pročitajte...