Tokača: Zašto nema podataka o zločinu nad Srbima Sarajeva koje je činio Ratko Mladić?

Zašto ne pominju koliko je vojnika Sarajlija učestvovalo u opsadi svoga grada? Njih je malo više od 2.200 poginulo opsjedajući vlastiti grad. Tu je bilo i 1.200 civila i ogromna većina njih, više od 90%, su ubijeni granatama i snajperima, jer nikome nije pisalo na čelu koje je nacionalnosti, pojašnjava direktor Istraživačko–dokumentacionog centra Sarajevo

O Izvještaju o stradanju Srba u Sarajevu, Mirsad Tokača, direktor Istraživačko–dokumentacionog centra Sarajevo, kaže da u podnaslovu treba da stoji “prilozi za novu mitologiju Srba u Bosni, čak i u regionu”.

-To nema veze sa istinom i to je zapravo medvjeđa usluga žrtvama koje zaista jesu bile. Nikada nisam negirao neke činjenice. Ja sam stradanja Srba istraživao još 1998. godine, imao velike probleme vezano za to. Oni ne znaju koliko je Srba ubijeno. U tom Izvještaju svega na 30-ak strana se pominju konkretne žrtve i tu nemam nekih većih primjedbi jer sve te žrtve koja sam tamo našao, ja sam ih već imao u bazi. Dakle, kad je riječ o tom dokumentu on u sebi ne sadrži uopće popis žrtava. Govoriti o žrtvama, a ne ponuditi popis nego se igrati sa brojkama, vi ne znate tu ni ko su vojnici, ko su civili. Čak i kada spominju žrtve vi tu ne vidite status ljudi. Ljudi su mogli biti zaštićene osobe, kao što su civili i mogli su biti vojnici itd., kaže Tokača.

Dodaje da nema priče o zločinu koji je nad građanima Sarajeva srpske etničke pripadnosti počinio Ratko Mladić.

-On je pozivao “pucajte po Velešićima, tamo nema puno srpskog življa”. Ratko Mladić je seljak iz Kalinovika koji je živio izvan Bosne, on pojma nema gdje su Velešići. Ali to je nebitno. Ja hoću činjenice, a njih nema. Činjenice su ljudi. Vi nemate ni statističku analizu. Zašto recimo nema podatka o tome koliko je pripadnika Armije Republike BiH koji su bili Srbi ubijeno, poginulo u odbrani Sarajeva. 235. Zašto te ljude ne pominju? Zašto ne pominju koliko je vojnika Sarajlija učestvovalo u opsadi svoga grada? Njih je malo više od 2.200 poginulo opsjedajući vlastiti grad. Tu je bilo i 1.200 civila i ogromna većina njih, više od 90%, su ubijeni granatama i snajperima, jer nikome nije pisalo na čelu koje je nacionalnosti. naglašava Tokača, prenosi FTV.

Pročitajte...