Tokić: Izjave Izetbegovića odražavaju volju većine stanovništva BiH

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) – Bakir Izetbegović, dajući izjavu da će Bošnjaci i patriote BiH braniti cjelovitost države i njen teritorijalni integritet svim sredstvima pa ratnim ima podršku apsolutno većinskog stanovništva države BiH, ocijenio je danas  Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta “povodom ishitrenih i neprimjerenih reakcija niza srpskih političara iz Srbije i manjeg BH entiteta na Izetbegovićev intervju datog jednom mediju iz Njemačke”.

– Takva upozoravajuća izjava legalnog i legitimnog člana Predsjedništva BiH je njegova ustavna obaveza, posebno u periodu kada velikosrpska i velikohrvatska politika iz Beograda i Zagreba otvoreno zagovara i čini sinhronizovane konkretne poteze na pokušajima ostvarivanja zločinačkog plana Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH i uništenju bošnjačkog naroda – navodi Tokić u saopćenju.

Navodi da većina stanovništva BiH želi međunarodno priznanje prijateljske Republike Kosovo i ukidanje viznog režima, koji nema ni jedna druga država pa ni Srbija.

– Do priznanja nezavisnost Republike Kosovo od strane same Srbije uskoro će doći te je sazivanje Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije zbog intervjua Izetbegovića tragikomičan, jeftin pokušaj Vučićeve oligarhije da skrene pažnju sa presude za genocid i agresiju na BiH generalu Mladiću kao oficiru JNA i aktuelnom vojnom penzioneru Srbije – stoji u Tokićevom saopćenju.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...