Tokić: Očekujem presudu u svoju korist, zastava RBiH je legalna

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci završen je dokazni postupak protiv predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića, zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

-Dokazali smo da je zastava Republike BiH legalna, legitimna i može se isticati na svakom pedlju države BiH i da takvo djelo nije kažnjivo – rekao je Tokić u izjavi novinarima pred tim sudom.

Podsjeća da se na svim dosadašnjim ročištima pojavljivao s grbom RBiH i zastavom s ljiljanima, koji su, kaže, simbol slobode, ljudskog dostojanstva i vjekovne historije i tradicije države BiH.

Kaže da su završne riječi u postupku protiv njega i Adnana Bajrića odgođene, zbog, kako je ustvrdio, nespemnosti tužilaštva.

Uvjeren je da će ovaj postupak biti završen u njegovu korist, a presuda se očekuje u oktobru.

Postupak protiv Tokića i Bajrića počeo je u decembru prošle godine, nakon što je Okružno tužilaštvo Banja Luka 2015. godine podiglo optužnicu kojom se Tokić i Bajrić terete da su počinili spomenuto krivično djelo 22. maja 2015. u Banjoj Luci, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.

Tokić i Bajrić su u to vrijeme “raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...