Tomović: BiH potrebno povoljno okruženje za oporavak privrede i investitore

Biznismen i publicista iz Han Pijeska Milisav Tomović smatra da se u Bosni i Hercegovini mora iznaći način za stvaranje povoljnog ukupnog društvenog okruženja koje će omogućiti oporavak privrede, privući investitore i postepeno vraćati naše ljude iz svijeta.

– Naš problem nije samo u trenutnoj političkoj nestabilnosti. Ovakva država je neracionalna, a institucije su neefikasne. Imamo veliki i neefikasan administrativni aparat na svim nivoima, mito, korupciju, nedostatak odgovorne i kvalifikovane radne snage, nelegalnu konkurenciju crnog tržišta i sive ekonomije, nedovoljno interesovanje nadležnih organa države, entiteta i lokalne zajednice. Kakve ozbiljne strane investitore možemo da očekujemo kad ovdje i domaći savjesni i odgovorni privrednici teško opstaju. Šta tek da očekujemo u predstojećoj ekonomskoj krizi – naglasio je.

Na sesiji Asocijacije nazavisnih intelektualaca Krug 99 “Ekonomija protiv izolacija i podjela” uvodničar Tomović navodi da je, prema ocjenama Svjetske banke objavljenim u maju ove godine, Bosna i Hercegovina u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina.

– Kao da živimo na drugoj planeti, umjesto da se pripremaju za predstojeću krizu, predstavnici naroda u BiH vode isprazne razgovore o izbornom zakonu, ustavnim promjenama i zaštiti nacionalnih interesa – poručio je.

(FENA)

Pročitajte...