Topalović: Svaka vakcina je bolja od nikakve

U Tuzlanskom kantonu dostupne su tri vrste vakcina protiv virusa Covid 19. To su AstraZeneca, Pfaizer, a od nedavno i Kineska vakcina – Sinovac. Kako su nam rekli u Zavodu za javno zdravstvo TK građani baš i neće moći da biraju kojom vakcinom da se vakcinišu. Dosadašnja iskustva vakcinisanih su pozitivna te nisu zabilježene niti alergijske reakcije niti neke druge kontraindikacije.

Dr. Blaško Topalović, epidemiolog u ZZJ TK kaže da je teško govoriti o razlikama između vakcina protiv corona virusa, jer je svaka vakcina bolja nego nikakva. Ističe i da je benefit vakcinacije neprocjenjiv jer može spriječiti teže oblike bolesti. Posebno je važna za osobe koje spadaju u rizičnu skupinu.

– Postoji izvjesna razlika u efikasnosti, gdje je recimo Pfaizerova se pominje da je 95 posto efikasna, AstraZeneca negdje oko 91 posto, Sinovac je nešto manji… Dakle i kada damo i najefikasniju vakcinu mi ne možemo očekivati da je 100 posto učinkovita kod svih vakcinisanih – napominje Blaško Topalović, epidemiolog u ZZJ TK.

Organizmi različito reaguju na vakcinaciju. Efikasnost se smanjuje kod osoba koje su imunokompromitirane. Isto je kod osoba su pod hemoterapijom… Očekivanja su da će organizam na vakcinu reagovati i stvoriti antitijela u dovoljlnoj količini kako bi se se u susretu sa virusom spriječili teže kliničke slike i smrtne ishode.

– Prave kontraindikacije na navedene vakcine su, između ostalog, alergijska reakcija na prethodnu dozu što mi naravno nismo došli u poziciju da dajemo drugu dozu, a prema našim zvaničnim podacima mi do sada nismo imali takvih teških alergijskih reakcija – napominje Topalović.

Prema trenutnim podacima osobe osobe koje su imale tešku alergiju zbog koje je bilo potrebno bolničko liječenje ne treba da primaju Pfizer-BioNTech ili Moderna vakcine. Osobe na terapiji protiv autoimunih bolesti, kao i osobe koje uzimaju steroide, treba da konsultuju svog ljekara specijalistu po pitanju izbora vakcine.

Pročitajte...