Toplotni val u BiH će trajati i narednih dana. Ljekari pozivaju na oprez

U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, kažu da ne bilježe povećan broj pacijenata zbog visokih vanjskih temperatura, te nagalašavaju da su građani uglavnom savjesni i pridržavaju se uputa ljekara – ne izlažući se pretjerano suncu. Provjerili smo koliko je toplotni udar zaista opasan i da li je povećan broj djece i odraslih koji trebaju ljekarsku pomoć zbog visokih vrućina.

Toplotni val zahvatio je gotovo cijelu našu zemlju. I narednih nekoliko dana temperature će dosezati do 40 stepeni. Najćešće intervencije ljekara hitne medicinske pomoći Tuzla upućene su prema osobama koje su duže vrijeme izložene suncu. Uglavnom je tu riječ o radnicima koji rade na otvorenom, kardiovaskularnim i osobama s respiratornim poteškoćama. Često se dešava da i djeca trebaju stručnu pomoć ljekara.

Toplotni udar može biti opasan posebno za ljude starije životne dobi, malu djecu,  hronične bolesnike s bolestima srca i pluća. Najveća opasnost prijeti od dehidracije, ali i sposobnosti organizma da sam reguliše tjelesnu temeraturu, ističe doc. dr Hajriz Alihodžić, specijalista urgentne medicine Doma zdravlja Tuzla.

Najvažnije je na vrijeme pozvati ljekare hitne medicinske pomoći. Međutim, pacijentima pri svijeti pomoći može prižiti i osoba iz bliže okoline, tako što će prepoznati da li pacijent ima ubrzano lupanje srca, crnevnilo u licu,  povećan srčani puls, ili se pretjerano znoji. Takve osobe potrebno je skloniti u hlad, pokvasiti im lice i glavu i dati dovoljno tekućine, naglašava doc. dr Alihodžić.