Tradicionalna proslava Božića u porodici Jovanović

Božić je najradosniji hriščanski praznik. Prati ga mnoštvo običaja koji se, kao dio tradicije, vijekovima čuvaju u pravoslavnim porodicama u BiH.  I u porodici Jovanović iz Rosulja kod Lukavca, sa radošću žive božićne običaje.

Autor: Dino Dropić

Verica Pejić, u kuću Jovanovića u lukavačkom naselju Rosulje, kao položajnik dolazi od svoje devete godine. U to su je vrijeme kao prvog gosta na Božiću dočekivali  Mladenovi roditelji, baka i sestra Radojka, a kasnije i snaha Dušanka. Ni nekoliko godina kasnije ništa se nije promijenilo, a nije krila svoje zadovoljstvo  što njihova tradicija još uvijek traje.

 “Dugo godina se družimo, dugo godina idemo jedni drugima na sijelo i dugo godina ide ta tradicija. Ako imaš dobru familiju, dobre komšije oni biraju polaznika po svojoj želji jer osjećaju se da im ta osoba prija, da im donosi pozitivnu energiju. Tako da nam je ostala ta tradicija. Dok sam ja njima dolazila u mlađim danima tu tradiciju su nastavili dalje pa je tu dolazio moj sin. Sad kad više moj sin nije ovdje, otišao je dalje za boljim živitom sad ostajem ja njihov gost”, istakla je Verica Pejić

Za Božić kuća Jovanovića ima posebnu čar i oživi glasovima unučadi. Mladen Jovanović ističe kako pripreme za Božić počinju prvog dana posta koji traje 7 sedmica.

“Pred sam Božić dolazi neka radost u čovjeku, naročito 7 dana pred Božić kada se može reći da smo teško dočekali taj praznik. Pečemo, pripremamo se, drva prirpemamo za pečenicu, pripremamo hranu za Badnji dan. Imamo i slavu 2. januara Sveti Ignjatija, to je brzo sastavljeno pa počinje od Nove godine veselje i raspoloženje, a dosada hvala Bogu uvijek je to raspoloženje bilo veselo”, rekao je Mladen Jovanović

Za Dušanku proslava Božića je najljepši dio godine. Uživa u čarima Božića i svemu onome što ovaj značajan praznik sa sobom nosi.

 On peče pečenicu, ja ovamo u kući pripremam. Sin dođe, snaha , unučad i oni isto pomognu i meni i njemu. Unučadima pripemaš i koji eurić daš. Ako nađe u pogači 5 maraka dobije 10 eura, kako koje unuče nađe”, rekla je Dušanka Jovanović.

 Položajnika u nekim krajevima zovu i radovan, jer je to osoba za koju vjeruju da će svojim dolaskom donijeti radost u domaćinovu kuću.

 “Dolazim im, čestitam im Božić na vratima. Onda im prilazim šporetu, otvaram vrata. Onu žar pospješujem da bude jača da imaju napredak u kući, da imaju dosta para, lijepog zdravlja i onda sjedimo pije se kafica, služi se sve što se taj dan pripremilo od slanih jela, predjela, supica, kolača”, istakla je Verica Pejić.

 Božićna porodična tradicija u domu Jovanovića njeguje se i živi svake godine, uz druženje, smijeh, veselje, dobru hranu i piće i uz puno Božićnog duha.

 

Pročitajte...