Trg Grand Place u Briselu krasi cvijetni tepih od 500.000 begonija i dalija

– Tepih je dug 75, a širok 24 metra. Prostire se na površini od 1.800 metara kvadratnih. Dizajnirao ga je Mark Schautteet, mladi meksički grafički dizajner

BRISEL (AA) – Na poznatom Grand Placeu, središnjem trgu u Briselu uvrštenom na listu Svjetske baštine UNESCO-a, izložen je veliki tepih od cvijeća sa meksičkim motivima, javlja Anadolu Agency (AA).

Na najpopularnijoj atrakciji u gradu turisti će od 16. do 19. augusta biti u prilici gledati i fotografisati tepih od cvijeća za koji je korišteno više od 500.000 cvjetova.

Tepih je dug 75, a širok 24 metra. Prostire se na površini od 1.800 metara kvadratnih. Dizajnirao ga je Mark Schautteet, mladi meksički grafički dizajner.

Trg, odličan primjer homogenog spoja javnih i privatnih zgrada koje datiraju još iz 17. stoljeća, ispunjen je različitim bojama i cvijećem, od žute, ružičaste, ljubičaste, narančaste i bijele do zelene trave.

Oko 100 Meksikanaca i Belgijanaca od jutarnjih sati je radilo na izgradnji tepiha od cvijeća.

Cvjetni tepih prvi put je na trg Grand Place prostrt 1971. godine, a od 1986. godine se prostire jednom u dvije godine. Za izradu tepiha obično se koristi cvijeće begonije iz belgijskog grada Genta.

Prije nekoliko godina, trg je povodom 50. godišnjice migracije turskog stanovništva u Belgiju, bio ukrašen tepihom s dezenima turskih tepiha.

Pročitajte...