Trg Slobode: Tuzla suosjeća sa Srebrenicom već 25 godina

Uoči 11. jula u Tuzli je upriličena manifestacija sjećanja na žrtve genocida čiji je organizator Medžlis Islamske zajednice, a pokrovitelji Muftijstvo tuzlansko i Grad Tuzla. Učestvovali su mladi, članovi muškog i ženskog hora, vjeroučitelji glumci tuzlanskog Narodnog pozorišta i studenti Akademije dramskih umjetnosti.

novinar Azra Mešić

Glavni gradski Trg u Tuzli sinoć je okupio mlade ljude koji su učestvovali u programu manifestacije 11. jul u Tuzli, ali i generacije koje pamte genocid.

– Meni je posebno drago što smo mi na Trgu Slobode. Zbog imena i zbog svega, a nedaleko iza Trga žrtava genocida u Srebrenici i zahvalio bi na podršci i Muftijstvu i Gradu Tuzli. Ovo je Trg koji je otvoren za sve i mi i hoćemo da svi to čuju. I ovo je mnogo važnije nego da mi u nekom zatvorenom objektu Islamske zajednice to obilježimo, kazao je za RTVTK hfz. Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

Među kasidama i odlomcima iz tragičnih romana, na Trgu su se sinoć mogla čuti i pojezija Nine Ćatića, srebreničkog novinara za kojim od 11. jula 1995. porodica do danas traga.

– Jako je bitno da mladi ljudi učestvuju u ovakvim događajima. Da ne zaborave šta se desilo u jednom gradu u srcu BiH koji je za jedan dan propatio što Evropa nije u proteklih ne znam koliko decenija, kazao je Mirza Mujagić, student Akademije dramskih umjetnosti koji je s kolegama učestvovao u programu manifestacije.

Ovo je druga godina kako u manifestaciji na Trgu Slobode učestvuje i Hor mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa IZ Tuzla.

– Kako bismo doprinijeli tome da se podigne svijest da se ovo nikada ne zaboravi. I nadamo se da će i buduće generacije postupati isto kao što mi sada postupamo, kaže Amna Hasić, članica Hora mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa IZ Tuzla.

Tuzla svaki dan suosjeća sa porodicama žrtava Podrinja, kazao je ovim povodom gradonačelnik Jasmin Imamović.

– Mi 25 godina osjećamo pijetet prema žrtvama i bol, ali i gorčinu zbog nepravde koja nam se događa i dan danas u vidu bahatog i grubog negirana genocida, dodao je on.

Genocid u Srebrenici je činjenica i ne smije se negirati. Osim sjećanja ova generacija mora učiniti više. Tražiti Zakon o zabrani negiranja genocida i najstrožije kazne za njegove prekršioce, poručeno je sinoć iz Tuzle.