Tribina Naše stranke: Imaju li žene pravo na ljudska prava?

U povodu obilježavanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” i Međunarodnog dana ljudskih prava, Kantonalni odbor Naše stranke organizovao je tribinu pod nazivom “Imaju li žene pravo na ljudska prava?”. Istaknuto je da je zakonodavno-pravi okvir koji tretira pitanje prava žena u BiH dobar, ali da je to samo deklarativna podrška.

Mersiha Jogunčić, potpredsjednica KO Naše stranke Tuzla i članica Komisje za jednakopravnost spolova Skupštine TK ističe da se promjene dešavaju, da se sve više žena aktivno uključuje u politički i društveni život u BiH, ali da ti procesi teku jako sporo. S tim u vezi svakodnevno je potrebno ukazivati na vrijednost žene u društvenoj zajednici.

– Ono što je bitno naglasiti, kroz što se mi i kroz sistem borimo i kao politička organizacija jeste da stalno pričato o ženama, te kako ih moramo zastupiti i kako moraju dobiti svoj prostor.

I zvanična istraživanja pokazuju da je došlo do blagog pomaka u smislu poštivanja prava žena, naglašava Dilista Bašić, predsjednica GO Naše stranke Tuzla i predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Gradskog vijeća Tuzla. Međutim, obrazovanje, zdravstvo i dalje nisu podjednako dostupni svima. Mnogo žene je radi u oblasti “sive ekonomije”.

– Dakle, one nisu prijavljene, nego rade neke druge poslove… Jako su zabrinuti i time da ženama nije data mogućnost da se obrazuju u onom sektoru u kojem to one hoće i vole, nego su to obično neka stereotipna zanimanja.

Prava žena su se kroz historiju mjenjala, zbog svoje specifičnosti, dodaje Mirjana Marinković-Lepić, zastupnnica Naše stranke u Parlamentu BiH i članica Komisije za ravnopravnost spolova PSBiH…

– Mi u BiH imamo jedan vrlo dobar zakonodavno-pravi okvir, međutim rekla bih da je to samo deklarativna podrška ženama. Odnosno zakoni postoje, ali je pitanje njihovog provođenja.

Na tribini je istaknuto i da se Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH najmanje poštuje, ali da svi nivoi vlasti zajedničkim djelovanjem mogu popraviti ovakvo stanje.


Pročitajte...