Trump naredio otvaranje dokumenata o atentatu na Kennedyja

– Kada je riječ o pojedinim “osjetljivim dokumentima”, oni će biti dostupni javnosti tek nakon što procjenu o njima napravi CIA i FBI

– Pristup dokumentima je moguć putem web-stranice “archives.gov”

WASHINGTON (AA) – Naredbom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa otvoren je za javnost 2.891 dokument o atentatu na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama iz Bijele kuće, a kako je ranije i najavljeno, Trump je počeo s otvaranjem tajnih dokumenata u vezi s atentatom na Kennedyja.

Nacionalni arhiv SAD-a je otvorio na internetu jedan dio tajnih dokumenata, a radi se i na otvaranju ostatka.

Očekuje se da bi ostatak dokumenata u vezi s ovim događajem trebao biti otvoren za javnost do 26. juna 2018.

Kada je riječ o pojedinim “osjetljivim dokumentima”, oni će biti dostupni javnosti tek nakon što procjenu o njima napravi CIA i FBI. Pristup dokumentima je moguć putem web-stranice “archives.gov”.

Informaciju o otvaranju dokumenata Trump je nedavno najavio putem društvene mreže Twitter.

“Kako bi se došlo do više informacija dozvolit ću da se otvore dokumenti u vezi sa JFK, koji su dugo vremena zabranjeni”, napisao je Trump.

Prema Zakonu o dokumentima vezanih za atentat na Kennedyja iz 1992. godine, nadležni organi dužni su u roku od 25 godina objaviti milione dokumenata, a radi se većinski o dokumentima FBI-a i CIA-e. Taj rok ističe 26. oktobra ove godine.

Američki nacionalni arhiv do sada je objavio veliki broj dokumenata u vezi sa Kennedyjem, no pojedine informacije unutar dosjea dostupne su samo uz dozvolu predsjednika zemlje.

Pročitajte...